Box Elyte este o companie românească înființată în 2010 și specializată în producția de ambalaje premium din carton pentru sectorul de patiserie și cofetărie de lux. Ambalajele produse în cele două fabrici din Timișoara, de la Moșnița și Fibiș, ajung atât în România cât și pe piețe externe precum Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria și SUA. Cu o creștere constantă de 25% pe an a cifrei de afaceri, din 2010 și până în 2019, Box Elyte a investit în 2019 într-o linie de ambalaje 100% reciclabile pentru ciocolata de lux, ajungând astfel primul brand de pe piața locală care a venit cu o astfel de abordare pe segmentul ciocolatei artizanale. Însă, pentru a susține efortul de producție a peste 3.000 de tipuri diferite de ambalaje vândute în mare parte din Europa, o mare parte din cei 150 de angajați ai Box Elyte provin din grupuri vulnerabile, inclusiv refugiați și migranți din Ucraina și de pe continentul asiatic. Jurnal de Sustenabilitate a stat de vorbă cu Oana Avram, CEO Box Elyte, pentru a afla cum a creat compania cadrul necesar de incluziune pentru zeci de angajați veniți din Nepal, Pakistan, Thailanda și Ucraina, aliniind compania la standardele de diversitate și incluziune internaționale.
Care sunt principalele motive pentru recrutarea angajaților din Nepal, Pakistan, Thailanda și Ucraina?
Box Elyte a ales să recruteze angajați din aceste zone ca parte a unei strategii bine gândite pentru a răspunde provocărilor pieței muncii din România. Una dintre principalele motivații este deficitul de forță de muncă calificată în anumite sectoare, ceea ce face ca recrutarea internațională să fie o soluție viabilă și necesară. Aceste țări oferă candidați doritori să muncească, să învețe și să depășească acele bariere culturale sau de limbă. În cazul angajaților din Ucraina, am dorit să oferim un sprijin concret persoanelor care se confruntă cu dificultăți majore generate de conflictul început în urmă cu trei ani. Prin intermediul unui parteneriat cu NESsT, ne-am dedicat timp și energie în crearea unor locuri de muncă pentru acești oameni, contribuind la reintegrarea lor socială și economică. În ceea ce privește colegii noștri din Nepal, Pakistan și Thailanda, am observat că sunt implicați și eficienți în zona de producție, logistică și servicii, ceea ce răspunde direct nevoilor operaționale ale companiei noastre.
Cum gestionezi procesul de recrutare pentru candidații din străinătate?
Colaborăm cu agenții de recrutare specializate, care ne ajută să identificăm candidații potriviți, dar ne implicăm direct și noi în tot procesul pentru a fi perfect convinși că indeplinim toate condițiile de legalitate și eficiență. În cazul angajaților din Ucraina, am implementat o abordare directă, colaborând cu organizații și inițiative locale care sprijină refugiații. Prin acest model, reușim să identificăm rapid persoane care sunt pregătite să înceapă munca și să le oferim suport imediat. Pe lângă aceste metode, avem un proces intern de selecție care implică interviuri, evaluarea calificărilor și teste practice, acolo unde este necesar.
Ce măsuri de integrare oferă compania pentru a ajuta angajații străini să se adapteze în acestă localitate în care funcționează fabrica, la Fibiș?
Am înțeles de prima dată care sunt provocările la care angajații noștri străini trebuie să facă față: bariera de limbă, diferențele culturale, de la religie, la modul în care pregătesc masa, la reguli de igienă sau mod de locuire. Așa încât ne-am pregătit și le-am oferit toate condițiile de care aveau nevoie pentru a simți mai puțin distanța de casă: de la un lanț de cumpărături bine făcut, astfel încât să aibă acces la fructe și legume care pentru ei intră în coșul zilnic, dar pentru noi sunt exotice, până la a avea tot ce au nevoie pentru a găti și a locui ca acasă. La acestea se adaugă și demersurile necesare pentru ca ei să aibă cont bancar și asigurare de sănătate. Practic, facem tot ce trebuie pentru ca noii angajați să fie integrați rapid în colectivul de lucru.
Cum se gestionează diferențele culturale în cadrul echipei și ce politici de diversitate există?
Box Elyte consideră diversitatea un avantaj competitiv, iar abordarea noastră în gestionarea diferențelor culturale este una susținută. Avem politici interne clare de incluziune, care promovează respectul reciproc și combaterea discriminării. Angajații participă la sesiuni de training, unde învață să aprecieze perspectivele diferite și să colaboreze eficient. Organizăm, de asemenea, evenimente interculturale, pentru a celebra diversitatea culturală din cadrul companiei. Aceste inițiative nu doar îmbunătățesc coeziunea echipei, ci și creează un sentiment de apartenență pentru toți angajații. În plus, am construit o casă în Fibiș, pentru angajații noștrii din străinătate, unde aceștia locuiesc tocmai pentru a face distanța mai mică, dar și pentru a ușura integrarea acestora și conexiunile cu colegii români. Înțelegem cât de importantă este familia pentru fiecare dintre colegii noștri și încercăm să facem integrarea lor în România cât mai rapidă și fără obstacole. Iar anul trecut, cu sprijinul NESsT, am reușit să cream și să oferim locuri de muncă de calitate, care înseamnă program de lucru predictibil, beneficii incluse, asigurare medicală pentru zeci de angajați din străinătate care străbat distanțele pentru șansa la o viață mai bună.
articole recomandate