Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) este unul dintre cei cinci câștigători premiați la Gala Dezvoltării Durabile, dedicată producției și consumului responsabil și organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României la începutul lunii ianuarie 2024.

Din anul 2008, Asociația Ateliere Fără Frontiere integrează pe piața convențională a muncii persoane provenite din medii vulnerabile, promovând totodată și grijă față de mediu. Până în prezent, 295 de adulți greu angajabili au fost integrați pe piața muncii în cadrul celor 4 ateliere de economie circulară și agricultură ecologică (educlick, remesh, ferma bio&co, logiEtic). În același timp, de peste 15 ani asociația militează pentru dezvoltarea economiei circulare din România prin colectarea și recondiționarea calculatoarelor și utilizarea acestora în dotarea laboratoarelor de informatică ale școlilor din România. Acestui demers i se adaugă realizarea de produse fashion sustenabile din bannere publicitare și cultivarea legumelor ecologice. În data de 2 ianuarie 2024, oamenii din spatele AFF au devenit campioni ai dezvoltării durabile în domeniul producției și consumului responsabil datorită întregii activități derulate și, în special, prin activitatea fermei bio&co.

Fermele agricole sociale, așa cum este și ferma bio&co, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă verzi, creștere economică în mediul rural și surse de alimentație sănătoasă.

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătrați de solarii (pentru o producție 52 de săptămâni pe an), ferma bio&co din satul Ciocănari, județul Dâmbovița, a obținut certificarea ecologică pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, iar producția obținută săptămânal este distribuită către 100 de clienți din București și Ilfov. Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulți angajați abonați, dar și în 15 puncte de livrare aflate în mai multe cartiere din Capitală. În prezent, la fermă sunt angajate 8 persoane care provin din medii defavorizate.

Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, lucrau ca zilieri doar în sezonul cald, fără a avea contract de muncă. Asociația a creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri – natural”, spune Andreea Despa, manager fermă bio&co.

Agricultura convențională este responsabilă pentru 12% din încălzirea globală. Vedem astăzi că este o situație, într-adevăr problematică. Și va fi și mai problematică în viitor. Trebuie să găsim un alt model alimentar pentru a ne hrăni. Un model local, un model care promovează agricultura certificată ecologic”, a declarat Damien Thiery, CEO Ateliere Fără Frontiere.

Gala Dezvoltării Durabile parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.