Asociația Monumente Renăscute, singurul proiect non-profit de salvare a caselor cu valoare culturală din sudul Munteniei, anunță relocarea în comuna Măgurele, județul Ilfov, a unei case cu valoare arhitectonică semnificativă.

Casa a aparținut lui Ilie Micu, telefonist în perioada interbelică și unul dintre primii telefoniști din România, și fusese amplasată inițial în satul Remuș (fost Vlașca). În pofida tuturor eforturilor depuse de Asociație de a o salva in situ, casa Ilie Micu primise ordin de demolare pentru a face posibilă extinderea unei parcări de magazin sătesc, astfel că s-a luat decizia strămutării.

Ilie Micu a fost un mare iubitor al proporțiilor, detaliilor și frumosului, transpuse în locuința sa pe care a ridicat-o în 1932. Pentru mulți, această casă a fost un fel de Voroneț al caselor interbelice din sudul Munteniei. Mă bucur enorm că am reușit să o aducem în comuna Măgurele, județul Ilfov, și să demarăm procedura de restaurare și replicare a ornamenticii care s-a distrus”, spune Florin Radu Ștefănescu, fondatorul Asociației Monumente Renăscute.

Pentru finalizarea lucrărilor de restaurare, asociația face apel la ajutorul voluntarilor în data de 6 iulie, începând cu ora 7. Detalii despre organizare sunt disponibile pe pagina de facebook Monumente Renăscute.

Salvarea casei din Remuș survine unui alt proiect important al Asociației: strămutarea și restaurarea Casei Frusina în 2023, pe un teren pus la dispoziție de primăria din Corbeanca.

Asociația Monumente Renăscute a fost înființată în urmă cu trei ani, cu scopul de a salva casele valoroase abandonate din sudul Munteniei. Asociația, care se bazează în mare parte pe sprijinul sponsorilor și voluntarilor, dorește să pună în valoare nestematele arhitecturii vernaculare Românești, să le restaureze și să le dea o nouă viață și funcționalitate rezidențială, turistică sau educativă.