Implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România, proiectul Uite barza! a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar până acum au fost înregistrate în aplicație, în total, aproape 23.000 de observații.

În acest an, utilizatorii au înregistrat în aplicația Uite barza!, 2.091 de observații din care 1.706 au fost validate de specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) conform metodologiei specifice. Aplicația este gratuită și poate fi folosită de oricine dorește să ajute la numărarea berzelor albe din România. Recensământul berzelor a avut loc în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.

De asemenea, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446, dintre care 2.882 sunt adulți, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor și eliminarea înregistrărilor multiple, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR.

”Ne bucurăm să vedem că după șapte ani de proiect, voluntarii pasionați de păsări și natură străbat țara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. Toate datele strânse în acești șapte ani de proiect sunt cu atât mai importante, cu cât în 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care și România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populațional, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

Ca în fiecare an, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.

Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației Uite barza! s-a modificat. Dacă în 2022 județul Constanța era în frunte cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Suceava cu 422 de cuiburi.