40% dintre români se simt deranjați sau puțin deranjați de nivelul de zgomot din cartierul lor, iar alți 29% se simt chiar foarte deranjați, în timp ce 31% dintre români nu se simt deloc deranjați de nivelul de zgomot din zona lor, conform celui mai recent studiu desfășurat de Storia.
Întrebați care sunt sursele de zgomot care îi deranjează cel mai tare, românii au ales pe primele locuri traficul rutier (62%), vecinii zgomotoși (40%), lucrările de construcție (27%), localurile sau barurile din apropiere (13%) și trenurile sau alte mijloace de transport public (13%).
Conform indexului T.R.A.I, principalele orașe din România în care locuitorii consideră că există un nivel crescut de liniște sunt: Brașov, Miercurea Ciuc și Sibiu, iar la polul opus, orașele în care nivelul de zgomot este considerat cel mai crescut sunt: Ploiești, Călărași și București.
Indexul T.R.A.I prezintă atât date obiective, preluate din Google Traffic, Google Places, Airly, Storia, cât și date subiective preluate de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă. Unul dintre indicatorii subiectivi analizați este reprezentat de „Nivelul de liniște” și cumulează răspunsurile a 94.277 de locuitori, referitoare la nivelul de liniște din cartierele și orașele lor. Fiecare indicator este evaluat de locuitori cu un scor, iar cu cât scorul este mai apropiat de 100, cu atât nivelul de liniște din cartierele sau orașele evaluate de români este mai ridicat.
”Nu este deloc întâmplător faptul că cele mai zgomotoase nouă cartiere din România, evaluate de locuitori, se găsesc toate în București – capitala țării. Bucureștiul, fiind centrul economic, cultural și administrativ al României, atrage un număr mare de persoane și vehicule zilnic. Conform celui mai recent studiu desfășurat de noi, traficul rutier intens, lucrările de construcție care se desfășoară continuu și vecinii zgomotoși sunt printre sursele de zgomot care îi deranjează cel mai tare pe locuitori. Aceste realități scot în evidență necesitatea unor soluții pentru gestionarea poluării fonice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
În topul orașelor în care nivelul de liniște este considerat cel mai crescut, conform percepției locuitorilor, se regăsesc: Brașov (62,7 puncte), Miercurea Ciuc (62,5), Sibiu (61,8), Oradea (60,5) și Râmnicu Vâlcea (60), urmate de Cluj-Napoca (59,2), Botoșani (58,9), Alba Iulia (58,5), Satu Mare (58,3) și Drobeta Turnu Severin (58,3). În rândul orașelor în care locuitorii consideră că nivelul de liniște este scăzut se află: Ploiești (47,5), Călărași (49,7), București (50,1), Tulcea (50,7), Târgu Mureș (51,1), Constanța (52,1), Alexandria (52,9), Slobozia (53), Târgu Jiu (53), Focșani (53,3).
Chestionarul a fost publicat online, pe Storia și OLX Imobiliare, în luna august 2024, iar răspunsurile au fost colectate de la 1457 respondenți, la nivel național.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate