Potrivit unei analize realizate de NEXO Group, companie de dezvoltare imobiliară și de instalații pentru construcții, tot mai mulți români vor să locuiască în case eficient energetic, cu un consum de energie cu cel puțin 50% redus față de consumul clasic sau chiar spre zero, din cauza schimbărilor climatice și a facturilor la utilități din ultimii ani.
“Vedem o orientare masivă a românilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai mulți locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc în instalații de energie care să le transforme casele în locuințe eficiente energetic, în tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei. Dacă anterior românii doreau doar să instaleze panouri solare, în ultimul an există o tendință accentuată de a dota casele cu sisteme complete și inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie. Peste 30% dintre români optează pentru integrarea acestor tehnologii de energie regenerabilă – sisteme fotovoltaice, pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă, chiar și baterii pentru acumularea energiei electrice. Totodată, pe lângă un interes ridicat din partea românilor persoane fizice, observăm o schimbare semnificativă, cu un interes crescut din partea persoanelor juridice și a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Acest lucru reflectă o tendință generală de orientare către soluții energetice sustenabile și eficiente”, declară Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.
Românii preferă să folosească tehnologii eficiente și inteligente pentru reducerea aproape totală a consumului de energie, care includ instalații complete: panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea și răcirea spațiilor, și sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menținând temperatura interioară constantă, potrivit NEXO Group.
Cererea pentru acest tip de soluții este ridicată pentru case sau vile în zone metropolitane ca București și Ilfov, dar și în orașe mari și medii și zonele suburbane din Cluj, Iași sau Timișoara. Există un interes emergent și în mediul rural din județe ca Bacău, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Argeș, unde costurile reduse ale terenurilor permit investiții mai mari în tehnologii ecologice.
Costurile pentru dotarea caselor cu instalații pentru energie verde variază în funcție de cantitatea de kilowați aleasă sau de necesarul pentru independență energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalații de panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafață de 200 mp, costul total variază de la 20.000 euro (6 Kw) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independență energetică și, implicit, consum zero la energie.
Înființat în 2011, NEXO Group este alcătuit din NEXO Instalconstruct și NEXO Imobiliare, oferind soluții complete de construcții și instalații pentru case cu costuri reduse de funcționare. Compania este specializată în proiecte imobiliare complexe și locuințe individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independența energetică a locuințelor.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate