Ajungem MARI, program național de sprijin al copiilor instituționalizați din România, în parteneriat cu Asociația Preventis, specializată în programe de prevenire și consiliere în adicții, dau startul unei campanii de luptă împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor din sistemul de protecție.

Timp de 6 luni, 250 de tineri (12-18 ani) din București și județele Arad, Botoșani, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Sibiu și Timiș vor primi suport educațional, moral și emoțional menit să prevină consumul de droguri. 69 de voluntari Ajungem MARI și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) vor fi instruiți să prevină consumul de droguri, dar și să recunoască și să acorde ajutor tinerilor dependenți, în cadrul unor cursuri de formare în adicții.

În căutarea metodelor care să le vindece traumele, copiii instituționalizați reprezintă una dintre categoriile cu risc extrem de crescut de a apela la substanțe interzise. Viața în comunitate pentru un tânăr din sistemul de protecție poate fi foarte stresantă, mai ales dacă este victima bullying-ului. Drogurile pot părea o metodă de a se destinde și de a se refugia într-o lume imaginară.

”E nevoie mai mult ca oricând de o astfel de campanie, pentru copiii și tinerii instituționalizați care sunt pe punctul de a deveni victimele consumului de droguri. Ne-am unit forțele cu Preventis, cu o experiență de 18 ani în programe de prevenire și de consiliere a dependențelor, pentru că soluția nu este doar să le explicăm impactul pe care îl au aceste substanțe asupra sănătății lor. Cu siguranță au aflat la școală, au citit pe Internet sau au vorbit cu prietenii și personalul DGASPC. Ne dorim să descoperim motivele pentru care apelează la droguri, știind totuși că sunt nocive, și să rezolvăm acea problemă prin discuții cu voluntarii noștri sau, în cazuri mai avansate, prin servicii specializate de psihoterapie”, a declarat Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.

Toți oamenii își doresc să fie fericiți și să evite ceea ce le produce suferință. Face parte din normalitatea vieții. Dar a căuta obținerea stării de fericire sau detașarea de probleme prin droguri poate fi foarte periculos, iar copiii și tinerii din centre sunt chiar mai aproape de consum și dependență. Ne dorim să le fim aproape și ne bucurăm că împreună cu Ajungem MARI vom oferi o șansă în plus ca ei fie bine cu ei și vom putea să le dăm speranța unei vieți mai fericite și sănătoase”, a declarat Viorelia Bîrlădeanu, Coordonator programe de prevenire, Preventis.

În România se observă o tendință de creștere a consumului de droguri în ultimul deceniu, conform Raportului Național privind situația drogurilor (2022). 16,9% dintre persoanele cu vârste între 15 și 34 de ani au experimentat cel puțin un tip de drog la un moment dat, 10% au consumat în ultimul an, iar 6,6% – în ultima lună, de 1,4 ori mai mare față de studiul anterior (4,5%). Cea mai mică vârstă de debut în consumul de substanțe psihoactive este de 13 ani.