Junior Achievement România lansează, cu sprijinul Fundației UniCredit și al UniCredit Bank, proiectul Re-power your future, adresat elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, din medii defavorizate sau care au nevoie de intervenții specifice îmbunătățirii rezultatelor școlare.

Proiectul se desfășoară pe durata a trei ani și are ca obiectiv principal creșterea sentimentului de apartenență la școală și comunitate, prin activități educaționale de tip applied learning, derulate în școală.

Pentru primul an, au fost selectate 310 școli și licee cu profil tehnic din peste 200 de localități, urmând ca 7.500 de elevi să aibă accesul gratuit la activități desfășurate la clasă, pe baza kit-urilor educaționale Junior Achievement și activități extracurriculare derulate alături de voluntarii UniCredit Bank.

Selecția școlilor participante la proiect s-a realizat pe baza unui set de criterii care au inclus tipul de localitate, gradul de dezvoltare economică al zonei, dar și eligibilitatea unităților școlare din punct de vedere al Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

În România, rata abandonului școlar se menține la cote ridicate și tocmai în acest sens, împreună cu Junior Achievement, ne dorim să începem să schimbăm cifrele. Fiecare copil care își încheie ciclul de educație înseamnă o victorie pentru societatea în care trăim”, a spus Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România.

Conceptul și tipul de activități derulate în România, în cadrul proiectului, au fost definite în urma unui sondaj realizat de Junior Achievement în luna octombrie 2023, la care au participat cadre didactice din 104 școli și licee din localități rurale sau mic-urbane. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, 58% dintre profesori consideră că 15-19 ani este grupa de vârstă cea mai vulnerabilă și predispusă la abandonarea studiilor, iar factorii care influențează cel mai mult decizia elevilor de a nu își finaliza studiile sunt situația materială precară a familiei, lipsa unui climat familial stabil și/sau unor modele de urmat în cadrul familiei.

Re-power your future este o inițiativă dezvoltată de Junior Achievement și Fundația UniCredit, derulată simultan pentru tinerii din 10 țări europene aflați într-o perioadă esențială pentru continuarea studiilor și la începutul procesului lor de integrare pe piața muncii. Țările participante la proiect sunt: România, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Serbia, Slovacia și Slovenia.