Ajungem MARI, cel mai mare program național de sprijin al copiilor instituționalizați, în parteneriat cu Asociația Preventis, specializată în programe de prevenire și consiliere în adicții, au oferit acces la ateliere de prevenire a consumului de droguri, timp de 5 luni, pentru 250 de tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe.

În cadrul proiectului „Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență”, tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, aflați în situații și în medii de risc, au învățat cum să adopte un comportament preventiv în lupta cu substanțele interzise și cum să gestioneze presiunea anturajelor de a consuma droguri la petreceri sau la întâlnirile de grup.

Am descoperit că tinerii din sistemul de protecție cunosc mai multe lucruri despre consumul de droguri și efectele lor decât ne așteptam. Chiar dacă au vârste fragede, au întâlnit diverși consumatori și au înțeles mai bine impactul pe care îl au drogurile asupra sănătății lor și vieții sociale. Campania pe care am derulat-o cu partenerii de la Preventis, specializați în programe de prevenire și consiliere a dependențelor, nu a făcut decât să le întărească convingerea că drogurile nu aduc fericirea. Important e să fii bine cu tine și să ai pe cineva de încredere alături la care să apelezi atunci când nu mai poți sau te simți singur”, a declarat Ruxandra Rugină, Coordonator proiect, Ajungem MARI.

Cred că ingredientul de succes al acestui proiect a fost combinația dintre educația antidrog și livrarea ei de către voluntarii Ajungem Mari. Copiii nu au nevoie de teorie și informații antidrog, au nevoie de oameni care să-i iubească, cu care să petreacă timp de calitate și de la care pot să învețe mult mai ușor despre pericolele care-i pândesc, cum este și consumul de droguri”, a declarat Viorelia Bîrlădeanu, Coordonator programe de prevenire, Asociația Preventis.

Dintre cei 250 de tineri instituționalizați incluși în proiect, 16 tineri au fost integrați și în grupuri suport, iar 5 au beneficiat de ședințe de psihoterapie în București și Cluj-Napoca, pentru a conștientiza ce implică consumul de droguri și efectele sale asupra organismului. Psihologii colaboratori Ajungem Mari au folosit jocuri de cunoaștere și conectare și au creat un spațiu sigur, în care tinerii și-au exprimat sentimentele, părerile și au împărtășit povești de viață.

Proiectul „Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență” a fost derulat în perioada 15 ianuarie – 14 iunie 2024 de asociația Lindenfeld în parteneriat cu asociația Preventis și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.