ADM Cares și Fundația World Vision România și-au unit forțele într-un nou proiect Agricultura 4.0 destinat liceelor agricole din județele Brăila, Călărași și Constanța. Proiectul face parte din programul „Creștem prin Educație Agricolă”, se va derula  pe o perioadă de patru luni și are ca obiectiv conectarea tinerilor din învățământul agricol românesc la noile tehnologii, pregătindu-i pentru soluțiile inovatoare cu care să facă față provocărilor viitorului.

Peste 100 de elevi și profesori din patru licee cu profil agricol din zona de sud a țării vor beneficia de program, după ce au câștigat granturi destinate achiziționării de echipamente moderne pentru pregătirea profesorilor și elevilor în noile meserii din agribusiness care implică utilizarea tehnologiilor digitale. Bugetul total al proiectului se ridică la 20.000 de euro.

Cele patru licee cu profil agricol căștigătoare de granturi sunt: Liceul Tehnologic „Gheorghe K. Constantinescu” din Brăila, Liceul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Fundulea și Liceul Tehnologic „Pontica” din Constanța.

Finanțarea va acoperi dotarea liceelor selectate cu echipamente care familiarizează elevii cu utilizarea noilor tehnologii din agricultură, cum ar fi stații meteo digitale, drone agricole, aparate Greentest, sisteme de cultivare inteligentă hidroponică, timere digitale pentru udare automată etc. Agricultura 4.0 se va axa pe tehnologiile de vârf, cum ar fi senzorii, roboții, sateliții și dronele pentru a genera și procesa volume uriașe de date. Analiza acestor date conduce la luarea celor mai bune decizii, în locul și la timpul potrivit, crescând semnificativ eficiența activităților agricole.

Programul Creștem prin Educație Agricolă pune la aceeași masă învățământul agricol cu noile tehnologii și mediul de business, pentru a susține performanța profesorilor și managerilor din licee. Sprijinim liceele agricole pentru ca acestea să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, axate pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, și să creeze modele de bună practică care pot fi extinse la nivelul țării”, a declarat Crenguța Bărbosu, manager de program World Vision România.

Proiectul „Creștem prin Educație Agricolă” a fost lansat în anul 2015 de Fundația World Vision România, împreună cu alte patru organizații, și se adresează celor 59 de licee cu profil agricol din țară.