La întâlnirea istorică dintre președinții celor mai mari două economii din lumea, SUA și China, s-au discutat multe subiecte, dar printre acestea s-a regăsit și cel legat de mediu și emisii de gaze. Discuțiile nu sunt întâmplătoare: SUA și China sunt cei mai mari poluatori cu gaze cu efect de seră la nivel global. Cele două state au stabilit să abordeze împreună încălzirea globală și să înlocuiască folosirea combustibililor fosili cu energie eoliană și din alte surse regenerabile, conform declarației Departamentului de Stat american. Acordul climatic este văzut ca unul dintre momentele pozitive din cadrul discuțiilor care s-au concentrat pe subiecte sensibile, precum războaiele din Ucraina și Israel, dar și conflictul potențial din Taiwan. 

Deși nu este prevăzută nicio promisiune din partea Chinei de a reduce utilizarea intensă a cărbunelui, ambele state au convenit să „continue eforturile pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030”, ceea ce ar trebui să ducă la niveluri suficient de ridicate „pentru a accelera înlocuirea producției de energie pe bază de cărbune, petrol și gaze”. Astfel, se anticipează „o reducere semnificativă a emisiilor absolute din sectorul energetic” în acest deceniu, Este pentru prima dată când China a fost de acord cu o reducere a emisiilor în economia proprie.

Acordul dintre SUA și China vine cu aproximativ două săptămâni înainte de COP28, în care 200 de state se vor întâlni la Dubai pentru a discuta despre eliminarea treptată a combustibililor fosili. „Ambele țări subliniază importanța COP 28 pentru a răspunde în mod semnificativ la criza climatică în acest deceniu critic și în perioada următoare” și se angajează în declarație „să se ridice la înălțimea uneia dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru pentru generațiile prezente și viitoare ale omenirii”. China a acceptat să stabilească obiective de reducere a tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră, un lucru important dat fiind că până acum China și-a stabilit obiective de mediu doar în ceea ce privește dioxidul de carbon.

Acuzații de o parte și de alta

Guvernul chinez a publicat săptămâna trecută un proiect mult așteptat pentru a aborda problema metanului, însă analiștii l-au considerat lipsit de forță, deoarece nu conținea obiective de reducere a emisiilor.  Acordul de la Sunnylands nu are, de asemenea, obiective, dar afirmă că cele două țări vor colabora pentru a le stabili.  China a refuzat să se alăture Angajamentului global privind metanul, un acord între peste 150 de națiuni, în frunte cu Statele Unite și Europa, care promite reducerea colectivă a emisiilor cu 30% până în 2030.

Dar nici SUA și nici China nu vor acționa rapid dacă nu o face și cealaltă parte; ambele națiuni iau măsuri pentru a combate emisiile, dar adepții politicii dure din fiecare țară susțin că cealaltă tabără nu face suficient.  În timp ce Statele Unite și-au redus emisiile, oficialii chinezi au declarat că obiectivul american de a reduce poluarea cu cel puțin 50% față de nivelurile din 2005 până la sfârșitul acestui deceniu este insuficient.

Pe de altă parte, legislatorii americani remarcă faptul că emisiile Chinei continuă să crească și că țara a promis până acum doar să atingă un vârf undeva înainte de 2030 și apoi să mențină un platou înainte de a scădea. Acest lucru este inacceptabil pentru majoritatea membrilor Congresului, care consideră că China, a doua economie ca mărime din lume, ar trebui să avanseze într-un ritm similar cu cel al Statelor Unite.