Prin cea de-a șaptea ediție a programului ”Meet and Code”, 79 de ONG-uri din Republica Moldova și România au primit granturi pentru a organiza activități de programare. La baza inițiativei a stat micro-finanțarea ”Meet and Code” oferită de Asociația Techsoup.
Astfel, peste 3.500 de elevi din România și Republica Moldova au ajuns să se familiarizeze cu tehnologia și au avut oportunitatea să construiască case, orașe și mașini ale viitorului, să exploreze spațiului cosmic cu ajutorul realității augmentate sau să descopere cum pot contribui la îmbunătățirea calității aerului orașului în care locuiesc.
Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru privind digitalizare, patru din cinci europeni consideră că tehnologiile digitale sunt din ce în ce mai prezente în viața lor și, în consecință, cer mai multă educație și formare pentru a-și dezvolta competențele digitale.
La nivelul României, datele din Indicele economiei și societății digitale (DESI) din 2020 arată că doar 35% dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare, în timp ce media europeană este de 61%. De asemenea, procentul specialiștilor în domeniul Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) din România se ridică la doar 2,2%.
O modalitate prin care aceste procente ar putea crește în timp, explică Asociația Techsoup, constă în integrarea coerentă pedagogic a mai multor activități digitale și a mai multor ocazii de conectare a elevilor cu noile tehnologii, într-un context educațional.
Micro-finanțările ”Meet and Code” au fost disponibile pentru organizațiile non-profit din România și Republica Moldova, precum asociații de părinți, elevi, absolvenți sau profesori. Fiecare organizație a putut primi maximum trei granturi, a câte 300 de euro, cu condiția ca cele trei activități să fi fost diferite.
Meet and Code 2023, desfășurat în perioada 1 septembrie – 31 octombrie, a însemnat și o egalizare la nivelul participării și accesului fetelor la evenimente dedicate tehnologiei. În România, din cei 2.934 de elevi și tineri participanți, 1.439 au fost fete și 1.503 băieți. La nivelul Republicii Moldova, din cei 592 de elevi și tineri participanți, 241 au fost fete și 310 băieți.
Din cele 73 de evenimente finanțate în România, cele mai multe au avut loc în județele Prahova (8), Suceava (6) și Maramureș (5). La nivelul Republicii Moldova, din cele 21 de evenimente finanțate prin ”Meet and Code” 2023, cele mai multe au avut loc în raioanele Căușeni (4), Chișinău (4), Cahul (3).
”Meet and Code este mai mult decât un program de finanțare, este o comunitate de profesori și organizații non-profit care aduc idei și concepte STEAM noi în școli, biblioteci și nu numai. În ultimii 7 ani de când coordonez acest program, m-am bucurat să cunosc personal toate organizațiile aplicante, să urmăresc progresul și impactul lor și să văd cum tehnologia devine mai accesibilă pentru zeci de mii de copii și tineri din România și Republica Moldova”, a declarat Ana Stamatescu, coordonator Meet and Code România & Republica Moldova.
Pe parcursul celor șase ani de existență ai programului Meet and Code, 253 de ONG-uri au realizat 613 activități educaționale de programare și tehnologie care au ajuns la peste 24.600 de copii și tineri. Valoarea totală a granturilor acordate s-a ridicat la 183.900 EURO.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate