T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia și CE Colo Cehia, toate parte din Grupul Deutsche Telekom, au semnat acorduri virtuale de achiziție de energie electrică (VPPA) transfrontaliere cu Rezolv Energy, producător de energie regenerabilă cu operațiuni în România.
Energia va proveni de la parcul eolian VIFOR de 461 MW, dezvoltat de Rezolv și Low Carbon în România (Buzău), iar aceste VPPA-uri vor contribui la construirea primei faze a proiectului. În a doua fază, încă 700 GWh pe an vor fi disponibili pentru cumpărătorii din zona corporate.
VPPA-urile prevăd achiziționarea de către cele 3 companii a 100 GWh de energie curată pe an, timp de 12 ani. T-Mobile Cehia a securizat 50 GWh pe an, Telekom Slovacia 40 GWh pe an și CE Colo Cehia 10 GWh pe an.
VPPA reprezintă un tip relativ nou de acord în Europa Centrală și de Sud-Est, unde majoritatea acordurilor PPA anterioare au fost acorduri fizice care impuneau ca producătorul și cumpărătorul să fie în aceleași sau în țări vecine cu rețele conectate. În schimb, un VPPA este un aranjament financiar în care cumpărătorul primește certificate care atestă faptul că energia provine dintr-o sursă regenerabilă specifică, iar energia curată este introdusă în rețea.
Odată operațional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, cu o capacitate inițială de 192 MW, ce va fi extinsă ulterior până la 461 MW. Este preconizat ca faza de construcție a proiectului să fie finalizată în aproximativ 18 luni, iar parcul VIFOR să fie în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.
”Proiectul VIFOR va juca un rol semnificativ în tranziția energetică a României, iar aceste PPA-uri transfrontaliere sunt un semnal important pentru comunitatea de afaceri din întreaga regiune. Companiile nu mai trebuie să aștepte ca această capacitate de energie regenerabilă să înceapă să fie disponibilă în volum pe piața lor de origine. Aceste acorduri vor permite finalizarea Fazei 1 a acestui proiect, dar Faza 2 va pune la dispoziție încă 700 GWh pe an. Cererea mare dinspre zona corporate pentru energie electrică verde poate fi astfel satisfăcută acum”, a declarat Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy.
Rezolv Energy a fost lansată în urmă cu 18 luni de către Actis, un investitor global în infrastructura durabilă. Pe lângă parcul eolian VIFOR, organizația mai dezvoltă Dama Solar, în vestul României, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest din județul Constanța și St. George, un proiect solar în nord-estul Bulgariei.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate