Rezolv Energy și Low Carbon anunță semnarea unui acord de finanțare de până la 291 milioane de euro pentru faza 1 de construcție a parcului eolian „VIFOR”. 

Consorțiul de opt creditori este format din Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA România.  

Faza 1 a proiectului VIFOR va instala o capacitate de 192 MW până la sfârșitul anului 2025, iar pentru faza 2 este planificată o extindere la 461 MW. 

Complet operațional, parcul VIFOR din județul Buzău va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Conform estimărilor, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de locuințe și va evita eliberarea în atmosferă a aproximativ 540.000 de tone CO2e anual.   

Suntem încântați că ne-am asigurat acest sprijin de la un grup atât de prestigios de parteneri de creditare, creditori comerciali regionali și bănci locale. Sprijinul lor este recunoașterea rolului vital al proiectelor de anvergură precum VIFOR în tranziția energetică din sud-estul Europei. Acordurile sunt, de asemenea, un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, care este concepută pentru a ne asigura că stabilim un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune”, a declarat Alastair Hammond, CEO, Rezolv Energy. 

Pe lângă parcul eolian VIFOR, proiectele Rezolv Energy includ Dama Solar din vestul României, care, la 1.044 MW, va fi în momentul finalizării cea mai mare centrală solară din Europa, parcul eolian Dunarea East & West de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.