Miniștrii Energiei din G7 s-au reunit la Torino, Italia, la sfârșitul lunii aprilie pentru a discuta despre o dată țintă comună pentru închiderea tuturor centralelor termice și electrice pe cărbune. scrie Reuters citând surse apropiate întâlnirii de la Torino. Nu este însă deloc simplu ca cele mai bogate state din lume, respectiv SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada și Japonia, să se pună de acord pe acest subiect. Dar ar fi un exemplu pentru restul lumii și o modalitate de a pune presiune pe state precum China, India sau Pakistan de a găsi o modalitate de încetare a utilizării de cărbune pe post de combustibil.
Mai mult, un acord privind cărbunele ar marca un pas semnificativ în direcția indicată de summitul COP28 al Organizației Națiunilor Unite asupra climei de la Dubai de anul trecut, pentru trecerea de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant, la resurse regenerabile și nepoluante. Reuniunea miniștrilor energiei găzduită de Italia, care deține președinția rotativă a G7 în acest an s-a ținut la palatul Venaria din secolul al XVII-lea, o fostă reședință regală în afara Torino.
Pe lângă faptul că caută un acord pentru a pune capăt cărbunelui în producerea de energie electrică, Roma își propune, de asemenea, să stimuleze eforturile de dezvoltare a capacității de stocare a bateriilor și de a stimula investițiile în rețelele electrice, au spus două surse, pe măsură ce G7 își crește producția de energie regenerabilă. Blocul G7 ar putea indica necesitatea unei creșteri de șase ori a capacității bateriilor – critică pentru stocarea energiei regenerabile, care este intermitentă – până în 2030 față de nivelurile din 2022, a spus una dintre surse.
Energia nucleară și biocombustibilii sunt alte două probleme aflate în fruntea agendei Italiei pentru reuniune și dorește să vadă ambele surse de energie în comunicatul final între opțiunile pe care națiunile G7 le pot alege pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili în producerea și transportul de energie electrică.
Guvernul italian de dreapta spune că energia nucleară ar trebui să joace un rol în atingerea obiectivului de emisii nete zero a țării pentru 2050, chiar dacă energia nucleară a fost respinsă într-un referendum național din 2011. Ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că Roma speră să convingă Comisia Europeană „să recunoască faptul că biocombustibilii pot reduce semnificativ emisiile (dioxid de carbon) ale vehiculelor”.
articole recomandate