Incidența holerei a crescut vertiginos la nivel mondial începând din 2021, cele 473.000 de cazuri raportate la OMS în 2022 reprezentând mai mult decât dublul numărului din 2021. Datele preliminare pentru 2023 relevă noi creșteri, cu peste 700.000 de cazuri raportate. Mai multe dintre focare au rate ridicate de mortalitate, depășind pragul de 1% utilizat ca indicator pentru tratamentul prompt și adecvat al pacienților. Aceste tendințe sunt dramatice, având în vedere că holera este o boală care poate fi prevenită și tratată și că numărul cazurilor fusese în scădere în anii anteriori.
Holera este o infecție intestinală acută care se răspândește prin alimente și apă contaminate cu fecale care conțin bacteria Vibrio cholerae. Creșterea numărului de cazuri de holeră este cauzată de lacunele persistente în ceea ce privește accesul la apă potabilă și canalizare. Deși se depun eforturi pentru a elimina aceste lacune în anumite locuri, în multe alte zone acestea cresc, din cauza factorilor climatici, a insecurității economice, a conflictelor și a dislocării populației. Gestionarea în condiții de siguranță a apei și a instalațiilor sanitare este o condiție prealabilă pentru a opri transmiterea holerei. În prezent, printre țările cele mai grav afectate se numără Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Somalia, Sudan, Siria, Zambia și Zimbabwe.
În octombrie 2022, deficitul continuu de vaccinuri a făcut necesar ca ICG să recomande o singură doză de vaccin, în scădere față de schema anterioară, de lungă durată, de două doze. Aproximativ 36 de milioane de doze au fost produse anul trecut, în timp ce 14 țări afectate au înregistrat un necesar de 72 de milioane de doze pentru o strategie de răspuns cu o singură doză. Aceste solicitări subestimează nevoia reală. Campaniile de vaccinare preventivă au trebuit să fie amânate ca să fie păstrate doze pentru eforturile urgente de controlare a epidemiilor, creându-se astfel un cerc vicios. Schimbarea strategiei a permis ca vaccinurile disponibile să protejeze mai multe persoane și să răspundă la mai multe focare de holeră pe fondul deficitului curent de aprovizionare, dar revenirea la o schemă cu două doze și reluarea vaccinării preventive ar asigura o protecție mai îndelungată.
Se preconizează că în 2024 capacitatea de producție globală va fi de 37-50 de milioane de doze, dar va continua probabil să fie insuficientă pentru a răspunde nevoilor milioanelor de persoane afectate direct de holeră. Doar un singur producător, EuBiologics, produce în prezent vaccinul. Deși compania face tot posibilul pentru a maximiza producția, sunt necesare mai multe doze și nu se așteaptă ca noi producători să se alăture pieței înainte de 2025.
Acțiuni imediate pentru a stopa o creștere multianuală fără precedent a numărului de cazuri de holeră la nivel mondial sunt necesare, afirmă Grupul internațional de coordonare (ICG) privind furnizarea de vaccinuri. Acțiunile includ investiții în accesul la apă potabilă, instalații sanitare și igienă, testarea și detectarea rapidă a focarelor, îmbunătățirea calității și accesului la asistență medicală și accelerarea producției suplimentare de doze accesibile de vaccin oral împotriva holerei (OCV) pentru o mai bună prevenție.
ICG gestionează stocul global de vaccinuri împotriva holerei. Din acest grup fac parte Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Médecins Sans Frontières, UNICEF și OMS. Gavi, Alianța pentru vaccinuri, finanțează stocul de vaccinuri și livrarea de OCV. Membrii ICG fac apel la guverne, donatori, producători de vaccinuri, parteneri și comunități să se alăture într-un efort urgent pentru a opri și reduce numărul cazurilor de holeră.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate