Fundația Hope and Homes for Children a inaugurat o nouă casă familială în comuna Țuțora, județul Iași, construită cu sprijinul financiar al Asociației Umanitare Tester Grup și în colaborare cu autoritățile locale. 12 copii cu nevoi speciale fizice și intelectuale vor părăsi Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, pentru a începe o nouă viață în noul lor Acasă.

Cea de-a 128-a casă familială construită de Hope and Homes for Children în sprijinul procesului de dezinstituționalizare la nivel național este situată pe un teren de aproximativ 5.000 de metri pătrați și oferă un spațiu primitor pentru copiii care au nevoie de un cămin sigur și stabil. Proiectul a fost posibil mulțumită sprijinului oferit de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și Primăria Țuțora. Astfel, Fundației i s-a pus la dispoziție un teren adecvat atât pentru construcția casei, cât și pentru activități care să se desfășoare în siguranță în aer liber. Noua casă dispune de toate facilitățile necesare, precum living, bucătărie, terasă, patru dormitoare, două băi, toate adaptate nevoilor copiilor.

”Copiii au nevoie de iubire, de educație adaptată nevoilor lor, de sprijin emoțional constant și, uneori, de consiliere specializată. Un mediu sigur și stimulativ e esențial în copilăria oricui, mai ales a lor. Le mulțumim partenerilor noștri pentru angajamentul lor. Prin ei, reușim să le oferim și de această dată, acestor copii, o casă familială unde se pot simți în siguranță, sprijiniți și ocrotiți”, declară Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România.

”Suntem mândri să fim parte din acest proiect care aduce stabilitate și confort în viața copiilor aflați în nevoie. Prin finanțarea acestei case familiale, ne dorim să contribuim la normalizarea vieții acestor copii și tineri, oferindu-le un spațiu sigur și cald în care să trăiască. Suntem ferm convinși că această investiție va avea un impact semnificativ asupra echilibrului lor emoțional, pregătindu-i pentru o viață mai bună și mai liniștită”, afirmă Sergiu Mihalache, președintele Asociației Umanitare Tester Grup.

Pe lângă casa familială din comuna Țuțora, Hope and Homes for Children este în curs de finalizare a construcției altor două case, în comunele Aroneanu și Miroslava. Odată finalizate, acestea vor găzdui copiii care încă se mai află în Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, iar centrul va fi închis.

În județul Iași, Fundația va mai construi și un Centru Respiro pentru copii cu nevoi speciale, o casă familială pentru copiii din Centrul de plasament ”O nouă șansă” din Târgu Frumos și va reabilita și dota un Centru de Tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție. Investițiile anterioare includ alte patru case familiale, investiții ce au contribuit la închiderea Centrelor de Plasament Veniamin Costache (2017) și Sf. Spiridon (2018).

Hope and Homes for Children a inițiat procesul de dezinstituționalizare în județul Iași în anul 2014, desfășurând în parteneriat cu autoritățile locale programe menite să prevină separarea copiilor de părinți și să le ofere sprijin tinerilor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, prin acțiuni de integrare socio-profesională.