Grupul MOL și-a actualizat strategia pe termen lung, SHAPE TOMORROW: compania își propune să contribuie la crearea unei regiuni mai verzi, mai autonome și mai competitive. Grupul MOL asigură o tranziție inteligentă prin intermediul soluțiilor de mâine: investește în consolidarea securității aprovizionării regiunii, în crearea de valoare din deșeuri și în modelarea viitorului mobilității cu ajutorul tehnologiilor inovatoare. Strategia actualizată pune un accent mai mare pe combustibilii regenerabili, hidrogenul verde, biometanul și energia geotermală. Strategia prevede investiții verzi de peste 4 miliarde de dolari până în 2030 și atingerea neutralității din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.
„În 2016, am fost printre pionierii din industria de petrol și gaze care au anunțat diversificarea activității și reducerea dependenței de combustibilii fosili și dezvoltarea treptată în zona de petrochimie și servicii destinate consumatorilor. Am urmat aceeași direcție timp de opt ani, dar trebuie să ținem cont de faptul că ultimii ani au adus provocări și schimbări radicale în industria energetică. A sosit momentul să ne actualizăm din nou strategia, deoarece obiectivele de sustenabilitate au devenit mai ambițioase, iar cererea de combustibili fosili rămâne puternică. Nu credem într-o abordare dogmatică, ci căutăm soluții inteligente. Avansăm într-un mod temperat și pragmatic, permițând tranziția către energia verde, garantând în același timp, fără compromisuri, securitatea aprovizionării cu energie, competitivitatea companiei și crearea de valoare pentru acționarii noștri”, a declarat Zsolt Hernádi, CEO al Grupului MOL.
El a adăugat: „Acest lucru înseamnă că, pe lângă operațiunile noastre tradiționale, vom folosi energia verde pentru a deveni o companie mai sustenabilă, mai autonomă și mai competitivă, contribuind astfel la transformarea întregii regiuni a Europei Centrale. Creăm valoare din deșeuri, dăm startul economiei circulare și consolidăm securitatea aprovizionării. Nu există nicio îndoială că tranziția energetică trebuie să fie pusă în aplicare și că obiectivele foarte ambițioase stabilite de Uniunea Europeană trebuie atinse. Acest lucru este în interesul nostru, al tuturor. Grupul MOL, în calitate de lider în industrie în Europa Centrală, face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini aceste obiective și pentru a transforma compania. Dar este clar că nu este posibil să realizăm acest lucru singuri și nu este corect ca toate costurile tranziției energetice să fie transferate asupra companiilor din industrie. Obiectivele comunitare pot fi atinse doar cu sprijinul comunității, cu o reglementare inteligentă și cu o cooperare la toate nivelurile. Grupul MOL poate fi considerat un partener în acest efort comun european.”
Principala prioritate a noii strategii pe termen lung este de a asigura securitatea aprovizionării cu energie și de a permite, de asemenea, o tranziție verde stabilă. Pentru a realiza acest lucru, compania continuă să își consolideze portofoliul de active tradiționale și va investi peste 4 miliarde de dolari în proiecte verzi până în 2030.
Elementele cheie ale strategiei actualizate pe domenii de activitate sunt următoarele:
Segmentul Downstream continuă să își consolideze pozițiile în zona de rafinare în Europa, adaptându-se dinamic la nevoile în schimbare ale mobilității și economiei. Combustibilii regenerabili deschid noi oportunități în mobilitatea sustenabilă: strategia actualizată se concentrează pe producția de biometan și hidrogen verde, în timp ce economia circulară mărește contribuția fluxurilor de bio și deșeuri în zona de producție. Ca parte din acest proces de diversificare și reducere a dependenței de combustibilii fosili, Grupul MOL investește 1 miliard de dolari în proiecte de integrare a deșeurilor, în reciclare și investiții în sectorul chimic la scară medie până în 2030.
Compania va transforma procesul de rafinare și îl va face mai flexibil, pentru a răspunde cerințelor mediului economic și de reglementare și pentru a consolida securitatea aprovizionării în regiune. Grupul MOL investește, de asemenea, peste 1 miliard de dolari, până în 2030, în proiecte care permit eficiența energetică, extinderea combustibililor sustenabili în portofoliul propriu și reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a atinge aceste obiective, compania va mări gradul de utilizare a energiei electrice regenerabile în cadrul Grupului MOL, în special în segmentul Downstream.
Segmentul Upstream joacă un rol cheie în finanțarea transformării la nivelul grupului, iar atenuarea declinului natural al producției rămâne o prioritate. Grupul MOL va menține producția la un nivel mediu zilnic de cel puțin 90 de mii de barili echivalent de petrol pentru următorii 5 ani. Dincolo de producția convențională de hidrocarburi, divizia își consolidează proiectele în domeniul neutralității emisiilor de carbon: compania se bazează pe competențele existente pentru a începe explorarea geotermală, lansează un proiect pilot care vizează litiul și se concentrează pe construirea capacității de stocare în domeniul captării și stocării carbonului. De asemenea, segmentul Upstream întărește și mai mult cooperarea transfrontalieră între MOL și INA, optimizează infrastructura și sprijină securitatea aprovizionării în regiune prin îmbunătățirea eficienței și optimizarea costurilor. De asemenea, își va diversifica și mai mult portofoliul internațional și va stabili parteneriate strategice.
Segmentul Consumer Services își propune să atingă un EBITDA de un miliard de dolari pe an până în 2030. Acest lucru va necesita extinderea și optimizarea rețelei pe piețele existente și pe noi piețe potențiale din regiunea ECE. Compania intenționează să crească ponderea produselor non-fuel la 65% din totalul tranzacțiilor până în 2025 și la 85% până în 2030. În plus, obiectivul său este de a avea 10 milioane de utilizatori MOL MOVE în regiune. MOL va continua să își transforme stațiile de servicii din regiunea ECE, extinzând și consolidând ofertele gastro. În conformitate cu nevoile pieței, își va dezvolta soluțiile de mobilitate, rețeaua de stații de încărcare electrică și se va pregăti pentru adoptarea vehiculelor cu combustie pe bază de hidrogen.
Modelul de afaceri integrat al Grupului MOL oferă o soluție unică în Europa pentru una dintre cele mai importante provocări de mediu: gestionarea deșeurilor. Compania consideră deșeurile ca fiind o materie primă valoroasă și o sursă de energie și va crește rata de reciclare a acestora la 65% până în 2035, reducând în același timp depozitarea în gropi de gunoi la 10%. Segmentul de business destinat gestionării deșeurilor ar putea furniza 1,5 milioane de tone de materie primă pe an pentru sectorul petrolier, chimic și energetic începând cu 2030.
Grupul MOL preconizează că va consuma aproximativ 2.500 GWh de energie electrică din surse regenerabile pe an până în 2030, datorită decarbonizării segmentului Downstream, construindu-și astfel propriul portofoliu de energie regenerabilă. Fabrica de hidrogen verde din Százhalombatta va fi, de asemenea, alimentată cu energie electrică din surse regenerabile. Se estimează că proiectele solare vor asigura cea mai mare parte a producției, iar compania ia în considerare alte surse regenerabile și soluții de stocare.
articole recomandate