ONG-ul ÎntreVecini lansează campania „Din aproape în realitate” și redeschide înscrierile în proiectul ce oferă românilor care locuiesc la bloc șansa să obțină suport în valoare de 15.000 de euro pentru comunitățile din care fac parte.

Dincolo de a sprijini financiar comunități selectate în program, ÎntreVecini își propune să aducă inspirație pentru toate comunitățile de la bloc din țară, și să ușureze începutul interacțiunilor între vecini, prin gesturi mici și firești într-o comunitate.

Conform celui mai recent sondaj realizat de ONG-ul ÎntreVecini, 64% dintre românii care locuiesc la bloc  consideră că dorința de a construi o comunitate mai strânsă și de a dezvolta proiecte comune în cartier i-ar determina să-și cunoască mai bine vecinii. Inițiativa ÎntreVecini vine astfel în întâmpinarea lor și pornește o mișcare pentru restabilirea comunităților și redefinirea a ceea ce înseamnă vecinătatea cu adevărat.

”Ne-am propus să redescoperim puterea comunității și bucuria de a face lucruri într-un mod sustenabil. Iar pentru a face acest demers e nevoie să ne unim pentru schimbare, e nevoie ca locuitorii din comunitățile de bloc din România să se implice. Așadar, cu ocazia lansării acestei campanii, redeschidem înscrierile în proiect și încurajăm românii să aplice pentru a beneficia de suport în valoare de 15.000 de euro, ce vor fi investiți ulterior în dezvoltarea comunităților de bloc din care fac parte câștigătorii”, a declarat Sabina Mihăilescu, Manager General ONG ÎntreVecini.

Valoarea finanțării nerambursabile câștigată în urma desemnării câștigătorilor înscriși în proiect este de 15.000 de euro, fonduri care vor fi investite pe de-o parte în montarea de panouri fotovoltaice pe bloc, iar pe de altă parte într-o serie de proiecte comunitare. Evenimentele sustenabile sau proiectele comunitare desfășurate în comunitățile câștigătoare pot fi diverse, precum transformarea grădinilor în hub-uri de socializare între vecini, zile de grădinărit sau picnicuri de socializare în grădină, crearea unui ecosistem local pentru încurajarea biodiversității și altele.

Proiectul „ÎntreVecini” are ca principal partener BRD Groupe Société Générale, care s-a implicat pentru a face posibilă și integrarea comunităților din celelalte sectoare din București, dar și pentru a putea extinde proiectul și în alte orașe din țară.

”Suntem bucuroși să acompaniem deschiderea programului ÎntreVecini și către alte comunități din țară, care pot beneficia de resurse pentru a-și dezvolta obiceiuri sustenabile. Micile comunități sunt motoarele care pun în mișcare marile proiecte, relevante pentru România ca întreg. Însă, pentru a putea să ajungem să construim mari proiecte, cu siguranță este necesar să ne redescoperim comunitățile, vecinii și obiceiurile care ne susțin reciproc. Prin amprenta noastră la nivel economic și social, putem fi acel liant care ajută comunitățile să se coaguleze și să se dezvolte împreună”, a declarat Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Société Générale.

Până pe 31 martie 2024, asociațiile de proprietari din toată țara, cu excepția orașelor București și Târgu-Jiu (orașe în care deja au fost desemnați câștigătorii într-o etapă anterioară, din 2023), se pot înscrie gratuit în proiect, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe site-ul www.intrevecini.ro. ÎntreVecini recomandă ca înainte de completarea acestui formular să fie parcurs Ghidul Aplicantului, ce conține informații detaliate despre procesul de înscriere, criterii de selecție și jurizare, tipuri de activități comunitare și altele.