Aproape 50 de tineri din programele SOS Satele Copiilor și din serviciile partenerilor au venit la Senatul României și au dezbătut, joi, 18 ianuarie, în cadrul conferinței ”Vocea noastră contează”, subiecte de interes pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție specială și din familii și comunități vulnerabile.
La dialog s-au alăturat Natalia Intotero – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Rareș Achiriloaie – Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Oana Țoiu – Deputat, Președinte Comisia pentru tineret și sport, Mara Calista – Deputat, Vicepreședinte Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, Daniela Boșca – Director Executiv FONPC și alți reprezentanți ai instituțiilor statului.
”Consider că este foarte importantă participarea tinerilor la luarea deciziilor în politicile publice și este important să investim mai mult în partea de consiliere și de prezentare a opțiunilor de viață, ca mai apoi ei să aleagă ce li se potrivește mai bine. Ușa ministerului este deschisă tinerilor, indiferent că sunt parte dintr-un internship, din organizații neguvernamentale, asociații studențești sau nu. Ne-am bucura să fim gazda tinerilor pentru câteva zile, pentru a fi ascultați și pentru a asista personal la discuțiile din proiectele pe care le dezvoltăm”, a declarat Natalia Intotero – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
”Începând de anul acesta, vom include tineri și copii în ședințele Consiliului de Coordonare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Îi așteptăm pe tineri să se implice în luarea deciziilor privind politicile publice”, a declarat Rareș Achiriloaie – Președinte ANPDCA.
Conferința Vocea noastră contează! a marcat finalul proiectului „Laborator participativ: capacitare și advocacy pentru implicarea tinerilor în construcția politicilor și programelor sociale adresate lor”. Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de dezvoltare a tinerilor ca viitori adulţi activi social, care se implică în viaţa comunităţilor din care provin.
”Am dus Vocea Tinerilor mai departe, către școală, proiect pe care doamna dirigintă l-a primit cu căldură și, împreună, am organizat o discuție despre bullying la noi în liceu. Toți colegii mei s-au implicat și au considerat activitatea foarte utilă pentru combaterea situațiilor neplăcute apărute între elevi. Temele de dezbatere sunt multe și nu se opresc aici, iar eu sper să fiu o voce pentru generațiile viitoare!”, a declarat Gabi, Membru Vocea Tinerilor SOS.
”Încheiem acest proiect cu niște certitudini. Nu putem derula la nivel de organizații private sau instituții publice, locale sau naționale, politici și programe dedicate tinerilor, fără a-i implica în mod direct. Nu este întotdeauna confortabil, dar avem obligația să facem acest exercițiu de ascultare, de consultare și de asumare a deciziilor pe care le luăm alături de ei, pentru ei. Felicit toți tinerii din proiect – fie din consiliul Vocea tinerilor, fie cei care au devenit formatori și sunt, la rândul lor, modele pentru ceilalți tineri din comunitățile din care fac parte pentru implicare, curaj și pentru încrederea pe care au în noi, adulții din jurul lor. Ne dorim ca acest demers să devină un model la nivel național, deschis tinerilor din medii vulnerabile și nu numai, pentru că vocea lor trebuie să fie auzită, trebuie să conteze!”, a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.
În cadrul proiectului, tinerii au creat și publicat documentul Manifest pentru participare prin care solicită să fie implicați în mod egal cu adulții la procesele de luare a unor decizii, își doresc acces la educație non-formală și spații adecvate pentru desfășurarea de activități pentru copii și tineri în mediile rurale. În plus, la conferință a fost lansat podcastul „Cu TINEri, pentru TINEri, vocea noastră contează”, un material informativ care cuprinde șase episoade video, filmate împreună cu decidenții, pe cinci tematici alese de tineri.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate