Energia electrică din surse regenerabile este în continuă creștere, atât pe partea de producție, cât și pe cea de consum. Producție de energie nucleară va atinge un record anul viitor. Astfel, producția combinată din cele două surse va depăși producția din cărbune în următorii trei ani și va ajunge la 50% din producția totală de energie electrică în 2026 la nivel global, conform ultimului raport al Agenției Internaționale de Energie (AIE). Totodată, producția din surse cu emisii scăzute de carbon va acoperi creșterea estimată a cererii la nivel mondial.  

Electricity 2024 este cea mai recentă ediție a analizei anuale a AIE a evoluțiilor și politicilor pieței de energie electrică, oferind previziuni pentru cererea, oferta și emisiile de dioxid de carbon (CO2) din sector până în 2026. Raportul constată că, în timp ce creșterea globală a cererii de energie electrică a scăzut ușor până la 2,2% în 2023 din cauza scăderii consumului de energie electrică în economiile avansate, se preconizează că acesta va accelera până la o medie de 3,4% din 2024 până în 2026. Aproximativ 85% din creșterea cererii de energie electrică la nivel mondial până în 2026 este de așteptat să vină din afara economiilor avansate. – în special China, India și țările din Asia de Sud-Est.

Cu toate acestea, generarea de energie electrică record din surse cu emisii scăzute – cuprinzând surse regenerabile, cum ar fi solar, eolian și hidro, precum și energia nucleară – ar trebui să reducă rolul combustibililor fosili în furnizarea de energie pentru case și întreprinderi. Se preconizează că sursele cu emisii scăzute vor reprezenta aproape jumătate din producția mondială de energie electrică până în 2026, față de o pondere de puțin sub 40% în 2023.

Sursele regenerabile vor reprezenta mai mult de o treime din producția totală de energie electrică până la începutul anului 2025, depășind cărbunele. Până în 2025, se prognozează, de asemenea, că producția de energie nucleară va atinge un maxim istoric la nivel global, deoarece producția din Franța crește, mai multe centrale din Japonia revin online și noi reactoare încep operațiunile comerciale pe multe piețe, inclusiv în China, India, Coreea și Europa. . Atunci când ponderea combustibililor fosili în generația globală scade sub 60%, aceasta va marca prima dată când acesta va coborî sub acest prag în înregistrările AIE care datează de mai bine de cinci decenii.

„Sectorul energetic produce în prezent mai multe emisii de CO2 decât oricare altul din economia mondială, așa că este încurajator faptul că majorarea rapidă a surselor regenerabile și o expansiune constantă a energiei nucleare sunt pe cale să acopere toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Acest lucru se datorează în mare măsură impulsului uriaș din spatele surselor regenerabile, cu energia solară din ce în ce mai ieftină conducând drumul și a revenirii energiei nucleare, a cărei producție este programată să atingă un maxim istoric până în 2025. Deși este nevoie de mai multe progrese, acestea sunt tendințe foarte promițătoare.”

Crește cererea în economiile emergente

Raportul mai arată că majorarea producției de energie electrică din surse regenerabile și nucleare va împinge emisiile din sectorul energetic într-un declin pe termen lung. Se preconizează că emisiile globale provenite din generarea de energie electrică vor scădea cu 2,4% în 2024, urmate de scăderi mai mici în 2025 și 2026.

Decuplarea cererii globale de energie electrică și a emisiilor ar fi semnificativă, având în vedere creșterea electrificării sectorului energetic, mai mulți consumatori folosind tehnologii precum vehiculele electrice și pompele de căldură. Electricitatea a reprezentat 20% din consumul final de energie în 2023, față de 18% în 2015, deși îndeplinirea obiectivelor climatice ale lumii ar necesita ca electrificarea să avanseze semnificativ mai rapid în următorii ani.

Prețurile energiei electrice au fost, în general, mai mici în 2023 decât în 2022. Cu toate acestea, tendințele prețurilor au variat foarte mult între regiuni, afectând competitivitatea lor economică. Prețurile cu ridicata ale energiei electrice în Europa au scăzut cu peste 50% în medie în 2023, după ce au atins niveluri record în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce prețurile în Statele Unite au fost cu aproximativ 15% mai mari decât în 2019. Cererea de energie electrică în Uniunea Europeană a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023 și este nu se așteaptă să revină la nivelurile observate înainte de criza energetică globală până în 2026.

Deși cererea de energie electrică în Europa și Statele Unite a scăzut în 2023, multe economii emergente și în curs de dezvoltare au înregistrat o creștere robustă, care urmează să continue până în 2026, ca răspuns la creșterea populației și la industrializare. În perioada de prognoză, se așteaptă ca China să reprezinte cea mai mare parte a creșterii globale a cererii de energie electrică în ceea ce privește volumul, chiar dacă creșterea sa economică încetinește și devine mai puțin dependentă de industria grea. Între timp, India urmează să vadă cererea de energie electrică să crească cea mai rapidă dintre economiile majore, cererea adăugată în următorii trei ani, estimată a fi aproximativ echivalentă cu consumul actual de electricitate al Regatului Unit.

Ca regiune, Africa rămâne o situație anormală în tendințele cererii de energie electrică, potrivit analizei raportului. În timp ce consumul de energie electrică pe cap de locuitor în India și Asia de Sud-Est a crescut rapid, a stagnat efectiv în Africa de mai bine de trei decenii.