Mai mult de șapte din zece adolescenți își iau cele mai multe informații despre abuzurile sexuale împotriva minorilor din mediul online, doar unu din zece tineri le primește de la părinți și doar 2.8% află cea mai mare cantitate de informații de la profesori.
În același timp, mai mult de șapte din zece adolescenți și-ar dori ca materialele publicate de jurnaliști despre abuzurile sexuale cu minori să prezinte mai multe soluții despre cum se pot proteja copii care pot ajunge victime, iar peste jumătate dintre adolescenții care au răspuns celui mai recent sondaj World Vision România spun că și-ar dori ca victimele minore să nu mai fie învinovățite pentru abuzurile prin care trec. O treime și-a exprimat dorința ca relatările din presă să nu mai prezinte detalii care pot identifica copiii, iar aproape un sfert (23%) și-ar dori ca limbajul folosit de mass-media în relatarea acestor cazuri să fie mai puțin senzaționalist.
Referitor la canalele de comunicare online de unde se informează, peste 62% dintre adolescenți au luat contact cu informații despre abuzuri sexuale împotriva minorilor prin intermediul site-urilor de știri. Jumătate au auzit despre cazuri de abuz sexual îndreptate împotriva minorilor de pe TikTok, 42% de pe Instagram și 33% de pe Facebook.
“Peste 70% dintre tineri depind de mediul online pentru a învăța despre o problemă atât de gravă precum abuzul sexual împotriva minorilor. De aceea este important ca jurnaliștii să prezinte informații într-un mod care să respecte victimele și să promoveze o înțelegere corectă și nu senzaționalistă a abuzului sexual. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că informațiile pe care le furnizăm tinerilor sunt de încredere, centrate pe protecția lor și pe respectarea demnității şi drepturilor fiecărui individ. Adolescenții nu doar că au nevoie de informații, dar își doresc să le primească. Ei vor să știe unde pot raporta abuzul sexual, vor să înțeleagă legislația care îi protejează și să știe unde pot găsi suport psihologic”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
În acest context, Fundația World Vision România lansează “Ghidul media: Cum relatăm despre abuzurile sexuale care implică minori”, realizat împreună cu VeDem Just, în parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Acesta se adresează jurnaliștilor, studenților la jurnalism și altor persoane care doresc să relateze în spațiul public despre cazurile de abuz sexual împotriva minorilor.
Eșantionul sondajului “Percepția copiilor despre reprezentarea abuzurilor sexuale împotriva minorilor în mass-media”, realizat de Fundația World Vision România, este constituit din 177 de adolescenți, dintre care peste 75% sunt fete la liceu care locuiesc în mediul rural.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate