De Ziua Europeană a Solidarității între Generații (29 aprilie), seniorii sunt invitați să se alăture copiilor din centrele sociale tip școală după școală, în cadrul programului național Generații al Fundației Regale Margareta a României. Crizele succesive prin care a trecut omenirea la nivel global în ultimii ani, societatea tot mai divizată și inegală, au făcut subiectul relațiilor dintre generații mai actual ca oricând, reamintindu-ne importanța conexiunii și cooperării între generații, pentru un viitor sustenabil al societății noastre.
Trăim într-o Românie care se confruntă cu două probleme sociale majore: îmbătrânirea accelerată a populației și abandonul școlar. Datele INSSE, la 1 iulie 2022, arată că populația de vârstnici (65+) a țării noastre numără 3,8 milioane de persoane. În același timp, 1 din 5 copii abandonează timpuriu școala, în special din cauza sărăciei, rata abandonului școlar fiind în România de două ori mai mare decât media europeană. Copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse umane insuficiente, ce pot fi completate prin voluntariat din partea persoanelor vârstnice care își doresc un rol activ. Colaborarea între generații, schimbul de valori și experiență între acestea reprezintă una dintre soluțiile propuse de Fundația Regală Margareta a României pentru rezolvarea acestor probleme.
În acest sens, Fundația a dezvoltat conceptul de educație intergenerațională în centrele școală după școală. Centrele Generații creează oportunități de voluntariat pentru seniorii care doresc să își asume un nou rol în comunitate și să continue a fi activi după pensionare. Acesta este cadrul în care copiii pot beneficia de sprijin pentru școală și dezvoltare vocațională sau personală, printr-o diversitate de activități oferite de seniori, care au fost specialiști sau pasionați de diverse domenii.
Din 2015, 45 de centre sociale, din toată țara, au primit grantul Generații și au aplicat metodologia intergenerațională în lucrul cu copiii. Aproape 1500 de copii, care provin din familii defavorizate, au primit sprijin pentru teme școlare și au fost implicați în activitățile din cadrul centrelor, mai bine de 30.000 sesiuni au fost susținute prin mentori voluntari seniori, iar peste 800 de seniori au coordonat sau sprijinit activități și cluburi educative, vocaționale și recreative.
În anul școlar 2022 – 2023, Fundația Regală sprijină, prin programul Generații, 19 centre sociale de zi din țară. În aceste centre, 200 de seniori sunt implicați ca voluntari în activități dedicate celor 660 de copii aflați în risc educațional.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate