Un sondaj realizat de Ipsos pentru ING în 7 țări, arată că majoritatea proprietarilor de locuințe din România (83% dintre cei chestionați) susțin că au luat măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor în ultimii 3 ani.

În topul demersurilor se află îmbunătățirea izolației termice și reducerea consumului de energie al dispozitivelor, în timp ce doar 8% dintre proprietarii din România au afirmat că și-au instalat panouri solare, mai puțin de jumătate față de media generală de 19% a tuturor țărilor în care s-a efectuat studiul.

Pentru proprietarii de locuințe care au luat măsuri de eficientizare energetică, reducerea costurilor cu energia a fost principalul motiv pentru care au făcut acest lucru (84% în România vs 78% media generală), în timp ce considerentele de sustenabilitate au reprezentat principalul motiv pentru 13% dintre românii întrebați, față de 20% la nivelul întregului studiu (media generală).

Studiul mai relevă că eficiența energetică a devenit unul dintre cele mai importante 5 criterii de evaluare a prețului pe care românii sunt dispuși să-l plătească pentru o nouă locuință. Celelalte criterii sunt numărul de camere, suprafața, proximitatea față de facilități (ex. magazine, școli, servicii medicale etc.) și proximitatea față de mijloace de transport.

Sondajul internațional pe tema locuințelor a fost efectuat de Ipsos pentru ING, prin chestionare online aplicate pe eșantioane reprezentative național în 7 țări: Germania, Olanda, Belgia, Spania, Turcia, România și Polonia. Studiul s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2023. În România, sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți.