Dacă în 2023 evenimentul marcant din domeniul managementului deșeurilor a fost lansarea Sistemului de Garanție Returnare (SGR), anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

În acest context, ECOTIC a desfășurat în perioada mai – decembrie 2023 proiectul STEPS FOR URBAN MINING, având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea noilor centre de colectare de tip CAV.

Centrele sunt dedicate colectării separate a deșeurilor reciclabile și biodeșeuri, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem door-to-door. De asemenea, centrele vor constitui o soluție și pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, bateriilor uzate,  deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări.

13 centre de mari dimensiuni vor fi gestionate de autoritățile locale din Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Galați, precum și de către ADI Dolj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București. În total, lista de proiecte aprobate cuprinde 552 de CAV-uri.

Pentru a sprijini administrarea noilor centre municipale de colectare a deșeurilor, în cadrul proiectului STEPS FOR URBAN MINING s-au organizat pe parcursul anului 2023 un Webinar pe tema Managementului deșeurilor municipale în Norvegia, 3 vizite de lucru la centre municipale din Norvegia și s-a elaborat un Ghid De Recomandări Pentru Operarea CAV-urilor.

Proiectul STEPS FOR URBAN MINING, în valoare de 130.000 EUR, este dezvoltat de ECOTIC în parteneriat cu InErgeo și finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA & Norway Grants. Scopul proiectului este de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea centrelor municipale de colectare tip CAV.