Peste 7.000 de cadre didactice din România și Republica Moldova au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului Digital Predau Viitor, organizat de Asociația Techsoup. În perioada 1-3 noiembrie, profesorii au luat parte, online și gratuit, la sesiuni de lucru legate de pedagogia digitală, implicarea elevilor în propria învățare, cetățenie democratică, mediu sau AI. Astfel, profesorii pot duce în clasă idei și tehnici noi de predare, în contextul în care doar 50% dintre adolescenții români cu vârstele între 16 și 19 ani au competențe digitale de bază sau peste media europeană.

Anul 2023 a fost declarat „Anul European al Competențelor”, ocazie cu care Comisia Europeană a venit cu mai multe recomandări privind educația digitală. De exemplu, Comisia recomandă statelor membre să sprijine informatica de înaltă calitate în școli, să integreze dezvoltarea competențelor digitale pentru adulți și să abordeze deficitul de profesioniști din acest sector.

Un raport OECD din 2018 privind profesorii din România arată că procentajul profesorilor care au participat la cursuri de formare în ultimele 12 luni anterioare desfășurării studiului a fost de 89%, sub media celorlalte țărilor europene analizate, care a fost de 94%. De asemenea, din același raport reiese faptul că profesorii români din orașe cu peste 100.000 de locuitori care au participat la cursuri de formare în ultimele 12 luni anterioare desfășurării studiului a fost de 94% (egal cu cel din OCDE), dar în mediul rural participarea a fost de  doar 86%, ceea ce face ca în România să se înregistreze cea mai mare diferență urban-rural dintre toate țările participante la studiu.

În acest context, pe 1 noiembrie 2023, a doua ediție a Festivalului Digital Predau Viitor, organizat de Asociația Techsoup, și-a deschis porțile virtuale pentru profesori de oriunde. Timp de 3 zile, aproximativ 7.700 de profesori, directori de școli și decidenți educaționali din România și Republica Moldova și-au dezvoltat cunoștințele de pedagogie digitală, STEM și cetățenie digitală.

Din cele aproximativ 7.700 de cadre didactice din România și Republica Moldova, 814 predau informatică și TIC la gimnaziu și liceu, 441 predau matematica, iar 259 profesori predau educația socială și/sau istorie la aceste nivele de învățământ. Profesorii înscriși la festival predau la peste 775.000 de elevi de la toate nivelurile învățământului secundar, dar mai bine de 3.200 dintre ei predau exclusiv la nivelul primar.

”Anul acesta discutăm despre pedagogie mai mult decât oricând, tocmai fiindcă viitorul este digital și tehnologie, și clasele și orele noastre devin digitale și tehnologizate. Pedagogia și științele învățării sunt steaua nordului atunci când navigăm schimbări educaționale cum sunt cele pe care le navigăm în ultimii ani – te ajută să găsești echilibrul în contextul tău specific”, a declarat Elena Coman, Director Programe Asociația Techsoup.