Teach for Romania  și Smartree lansează 15 sub 15, o ediție specială de revistă în care sunt prezentate poveștile a 15 copii sub 15 ani, aflați sub vârsta legală de angajare în România. Acești copii muncesc, sub diferite forme, în comunitățile lor pentru a-și susține familiile.

”Credem că este în responsabilitatea noastră să ne uităm și la viitor și să investim în cea mai importantă resursă a României: oamenii ei. În contextul actual de deficit major de forță de muncă și competențe din România, abandonul școlar are consecințe grave nu doar pentru elevii care renunță la educație, ci și pentru întreaga societate românească. Forța de muncă de mâine are nevoie de educație de calitate azi și de șanse egale de reușită, indiferent de mediul social din care provine. Educația este șansa copiilor la o viață bună, iar noi avem datoria de a le-o oferi”, a declarat  Alexandra Peligrad, CEO Smartree.

Rata de abandon școlar din România rămâne una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, situându-se la 16% în 2022, conform datelor publicate de Eurostat. Ratele de abandon școlar au rămas relativ constante în ultimii 10 ani în toate regiunile României, iar media pe țară este la un nivel aproape dublu față de obiectivul asumat la nivelul UE, de sub 9% până în 2030. În timp ce 18 țări membre au reușit deja să atingă acest obiectiv, România progresează foarte lent, atingând în 10 ani o reducere de cca. 1%, de la 17% la 16%.

”O generație însumează aproximativ 175.000 de elevi. În România, 400.000 de copii sunt în situația de abandon școlar – mai mult de două generații care au părăsit studiile, înainte de a ajunge la liceu. Sunt tineri cu 8 clase sau mai puțin, care își vor găsi foarte greu un loc de muncă bine plătit. În ciuda eforturilor depuse până̆ acum, România este în continuare țara cu cel mai inechitabil sistem educațional, potrivit Comisiei Europene. 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala și jumătate din copiii României sunt la risc de sărăcie și excluziune socială, cu șanse reduse de a-și construi un viitor. Misiunea organizației noastre este ca prin intermediul profesorilor Teach for Romania să reușim să-i aducem pe acești copii la școală, să le creăm un spațiu de siguranță, unde ei să fie motivați, încurajați, și să vină cu plăcere la școală”, a declarat Iuliana Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.

Odată cu lansarea proiectului, Teach For Romania lansează și un apel de sprijin către mediul de business din România, anume, de a contribui la viitorul forței de muncă prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.