În 2023, grupul Zentiva în România, cel mai mare producător de medicamente generice pe plan local, a finalizat plantarea a 38.800 de arbori în Munții Făgăraș, în cadrul angajamentului său pe termen lung de a sprijini protecția și reabilitarea mediului.

Lotul plantat reprezintă o nouă rundă a contribuției Zentiva pentru refacerea ecosistemului din Munții Făgăraș. Parteneriatul pentru reconstrucția ecologică în Munții Făgăraș este derulat împreună cu Fundația Conservation Carpathia; a început în 2019 și se derulează cu regularitate în fiecare an. Sprijinul Zentiva va ajuta la refacerea ecosistemului natural în noile păduri, la prevenirea eroziunii solului, la reducerea emisiilor de CO2 și la crearea habitatelor pentru fauna sălbatică.

Până în prezent au fost plantați peste 125.000 de arbori cu suportul Zentiva care a contribuit astfel direct la reconstruirea unor suprafețe de pădure totalizând circa 40 de hectare. Suprafețele reconstruite se încadrează în două mari categorii, respectiv unele tăiate neconform legislației silvice cu 10-15 ani în urmă și altele doborâte de vânt. Acest demers face parte din obiectivul global al companiei de a planta 1 milion de copaci până în 2030, România fiind un contributor important în proiect.

Activitățile de plantat au fost planificate și executate cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și al Ocolului Silvic Carpathia, iar obiectivul proiectului este crearea unor păduri similare celor naturale care au fost rezultatul milioanelor de ani de evoluție naturală, păduri care au existat în trecut pe aceste suprafețe. În funcție de datele istorice privind pădurile naturale dispărute prematur din zonele care au făcut obiectul reconstrucției ecologice, plantațiile s-au făcut într-un mix de specii din care fac parte fagul, bradul, molidul, paltinul, ulmul și scorușul .

„Acest proiect, care a dobândit un caracter de permanență în Zentiva, face parte din strategia companiei noastre de a ne dezvolta în mod sustenabil, o componentă importantă fiind conservarea și diminuarea impactului asupra mediului. Proiectul de plantare este un proiect cu multiple valențe; pe lângă plantarea copacilor, există impact în comunitățile locale, asupra biodiversității, iar colegii noștri se implică în fiecare an, alături de partenerii noștri de la Fundație, în diverse activități”,  a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, într-un an, un copac matur poate prelua aproximativ 22 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă, iar în schimb eliberează oxigen*. Considerând o durată medie de viață de 25 de ani pentru un copac, cei 125.000 de copaci plantați cu sprijinul Zentiva, vor absorbi la maturitate circa 2,750,000 kg CO2 /an.