Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea dezvoltării producției locale de fructe și legume, realizate în condiții de siguranță alimentară, de către producători români. În ultimii ani, Lidl România a achiziționat o cantitate medie anuală de aproximativ 100.000 de tone de fructe și legume românești și a continuat extinderea parteneriatelor cu producătorii locali care aprovizionează Piața Lidl.

În perioada 1 iulie – 23 iulie 2023, pe rafturile magazinelor Lidl, retailerul a avut o prezență de 99% cartofi și ceapă românești, peste 98% leguminoase de proveniență locală, peste 95% roșii românești și peste 91% pepeni românești. În plus, în 2022, Lidl a colaborat cu 450 de producători români înregistrând o creștere de 20% față de anul precedent.

Ca parte a strategiei Lidl de business sustenabil, toți producătorii locali de fructe și legume sunt certificați Global G.A.P., iar de anul acesta Lidl România, în parteneriat cu USAMVB, a dezvoltat un ghid și o metodă de verificare pentru îmbunătățirea practicilor agricole.

Creșterea numărului de producători locali din Piața Lidl

Din dorința de a asigura prospețimea fructelor și legumelor și de a le oferi românilor o varietate de produse de proveniență locală, Lidl România a investit încă de la început în producția agricolă românească prin extinderea și dezvoltarea parteneriatelor cu producătorii autohtoni și prin creșterea achizițiilor de produse românești pentru aprovizionarea rafturilor din Piața Lidl.

În anul 2022, Lidl România a colaborat cu 450 de producători locali de fructe și legume autohtone, din toate regiunile țării, alături de care a testat diverse soiuri de legume adecvate solurilor românești, în vederea asigurării unei game variate la raft. În același an, retailerul a avut un total de 100.314 tone de fructe și legume românești pe rafturi.

Investiții în dezvoltarea unei producții agricole sustenabile 

În fiecare an, Lidl își propune să îmbunătățească calitatea fructelor și legumelor proaspete românești promovând în rândul producătorilor locali o agricultură sustenabilă, certificată și care asigură o utilizare responsabilă a solului și resurselor pentru producție. Astfel, Lidl România urmărește să asigure  oportunități de dezvoltare de lungă durată pentru producătorii români.

În acest sens, Lidl colaborează doar cu producători locali de fructe și legume care sunt certificați Global G.A.P., un standard recunoscut la nivel global în vederea respectării unor bune practici agricole. Certificarea Global G.A.P. include o serie de indici pe care producătorii români de fructe și legume trebuie să îi urmărească pe tot lanțul de producție, de la siguranța alimentară, trasabilitate, utilizarea responsabilă a apelor și eficientizarea energiei electrice până la asigurarea unei producții prietenoase cu mediul și folosirea în siguranță a pesticidelor.

În prezent, ca parte a parteneriatului de lungă durată cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMVB), Lidl România a dezvoltat o metodă pilot de evaluare a sustenabilității și de îmbunătățire a practicilor agricole, sub forma unei liste de verificare. Prin această metodă, sunt verificate diverse aspecte pe lanțul de producție, precum utilizarea atentă a resurselor agricole de bază, printre care apă, sol, climă și biodiversitate. În funcție de rezultatele obținute în urma evaluărilor, specialiștii USAMVB oferă îndrumare de specialitate în baza programului, în vederea îmbunătățirii ariilor ce pot avea efecte negative asupra mediului înconjurător, dar și în vederea îmbunătățirii administrației fermelor.