Deșeurile din plastic aruncate în natură sunt considerate de 68% dintre români drept una dintre problemele majore de mediu din țară, arată datele unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). Potrivit aceluiași studiu, 60% respondenți spun că există mult prea multe deșeuri în natură în România și același procent susțin că sancțiunile financiare sau legale sunt cea mai bună măsură împotriva aruncării gunoaielor.
“Poluarea cu plastic a devenit o problemă endemică în România. Numai în Brașov și Delta Dunării am colectat anual mii de kilograme de deșeuri prin programul Patrula Zero Plastic și, deși gradul de conștientizare și educare este în creștere în rândul românilor, deșeurile din plastic sunt constat prezente în mediul natural, afectând ecosistemele, provocând daune greu de reparat pe termen lung. Este vital să acționăm rapid pentru a preveni degradarea ireversibilă a naturii, printr-o schimbare de comportament și o implicare activă”, declară Monia Martini, Green Economy Projects Manager în cadrul WWF-România.
Întrebați cine strânge în prezent deșeurile de plastic din natură, 62% dintre români spun că cel mai mult se ocupă ONG-urile preocupate de mediu, urmate de cetățeni și companiile de colectare a gunoiului, respectiv primăria pentru 26% dintre respondenți. Întrebați cine ar trebui să fie responsabili, studiul WWF-România arată că cei mai mulți români, 72% dintre ei, consideră că ei înșiși sunt responsabili pentru strângerea gunoaielor din natură. Pe următoarele locuri se află, în opinia lor, companiile de colectare de gunoi (pentru 64% dintre ei), primăria (61%) și alte persoane (53%).
Românii susțin că este nevoie de o serie de măsuri pentru protejarea naturii, cei mai mulți, aproape 40%, considerând că impunerea unor sancțiuni financiare și legale pentru toți cei care cauzează probleme de mediu este cea mai bună metodă pentru limitarea aruncării gunoaielor.
De asemenea, 18% consideră că schimbarea sistemului de educație este cea mai eficientă măsură, iar 14% cred că o alternativă bună este schimbarea politicilor publice. În schimb, 10 procente dintre ei cred că realizarea unor campanii de conștientizare a problemelor de mediu este soluția optimă.
Totodată, întrebați ce i-ar motiva să se acționeze împotriva problemelor de mediu, 47% au menționat catastrofele naturale ca motiv principal. De asemenea, 46% dintre români ar fi mai implicați în protejarea mediului dacă zona în care trăiesc ar fi în pericol, iar 41% dacă ar exista o criză ecologică.
Pentru a reduce cantitatea de deșeuri din mediul natural, WWF-România derulează anual programul “Patrula Zero Plastic” în Delta Dunării și la Brașov, în care elevi, profesori și alte persoane participă la ecologizări în regiunile respective. Proiectul mai implică atât monitorizarea biodiversității din cele două zone, cât și acțiuni de educație a comunităților locale.
Derulat din 2020, programul “Patrula Zero Plastic” cuprinde activități de informare și educare adresate tinerilor, turiștilor și membrilor comunităților locale, activități de advocacy adresate autorităților locale și responsabililor cu colectarea deșeurilor, precum și activități de ecologizare prin prezența voluntarilor Patrulei în teren, în zona Deltei Dunării și a Brașovului.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate