World Vision România (WVR) atrage atenția asupra unui fenomen care afectează tot mai multe fete și tinere: expunerea constantă la conținut toxic în social media. Într-o societate dominată de aparențe, filtre și idealuri nerealiste, adolescentele resimt din ce în ce mai mult o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse artificial.

Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România în rândul adolescentelor, interacțiunea cu rețelele sociale fac ca peste 66% dintre fete să se simtă judecate pentru felul în care se îmbracă, 47% se confruntă cu presiunea de a arăta perfect, șase din zece au apelat, cel puțin o dată, la diete extreme, iar 92% își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corporală și presiunile sociale din mediul online.

Zi de zi, femeile de toate vârstele se confruntă în mediul online cu mesaje care le pot submina încrederea în sine – de la comentarii denigratoare și standarde nerealiste de frumusețe, până la opinii despre cum ar trebui să se comporte sau să trăiască. Pentru a veni în sprijinul tinerelor, World Vision România a organizat un webinar live cu tema „Conținutul toxic despre femei în social media”, în parteneriat cu Girl Up România și In a relationship.

Webinarul a fost susținut de Silvia Ciubotaru, psihoterapeut și coordonatoare a platformei In a Relationship, împreună cu Anne-Marie Ionescu, activistă pentru drepturile fetelor în cadrul Girl Up România.

Universul online este un spațiu vast, plin de oportunități, dar și de capcane. În această mare de conținut generat în fiecare clipă, devine tot mai dificil pentru tineri să distingă între ceea ce este sănătos și ceea ce este dăunător. Este esențial să creăm spații de dialog autentic în care să discutăm despre prejudecăți, discriminare și presiuni sociale. Numai astfel putem antrena gândirea critică și încrederea în sine a adolescenților”, a declarat Silvia Ciubotaru, psihoterapeut.

O altă consecință a acestui val de presiune referitor la imaginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activități sociale pentru că se simțeau “nesigure de aspectul lor fizic”, au declarat peste 52% dintre adolescentele care au participat la sondajul World Vision.

Fără a avea o hartă mentală clară a reperelor și valorilor etice pentru o viață echilibrată, sănătatea psihică a tinerei generații va fi influențată profund de tendințele de dezinformare și dezbinare existente în spațiile virtuale în care aceștia își desfășoară mare parte din activitățile de socializare și timp liber”, a explicat în cadrul webinarului Silvia Ciubotaru, psiholog & psihoterapeut, coordonatoare In a Relationship.