Proiectul pilot „Vreau la facultate” a fost demarat de World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai în luna martie 2024 și oferă un pachet educațional complex pentru studenți, sprijinindu-i pe aceștia în carieră și în viață.

Beneficiarii proiectului sunt studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul I, ciclul de studii universitare de licență la Universitatea Babeș Bolyai. Principalele criterii de selecție sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeș Bolyai şi deschiderea studentului și a familiei în vederea participării la activitățile de educație non-formală organizate în cadrul programului.

Pachetul educațional pentru studenții din mediul rural cuprinde 7 Workshop-uri tematice/student și un program de mentorat și orientare în carieră, în cadrul căruia vor fi realizate sesiuni individuale de mentorat, de consiliere școlară/socială și vocațională, în funcție de nevoile studenților.

“Educația este o aventură în lumea cunoașterii și reprezintă principalul atu pentru o reușită în viață. Cred că sunt elevi care nu au încredere că pot reuși sau nu au privilegiul de a avea acces facil la resurse de învățare. Sper ca prin acest program să pot contribui la construirea încrederii, acces la resurse și informații despre opțiuni de carieră”, a declarat Simona Motogna, vicepreședinte în Senatul UBB

România are cei mai puțini absolvenți de învățământ superior din Uniunea Europeană, în 2021, doar 23,3% dintre tinerii înscriși la facultate reușeau să își finalizeze studiile universitare, față de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană.

Peste 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, deși majoritatea tinerilor își doresc să urmeze studii superioare (80%), conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România. Studiul mai arată și faptul că unu din trei tineri din mediul rural se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru cheltuielile din timpul facultății.

Necesitatea proiectului “Vreau la facultate” vine astfel ca răspuns la nevoia acută a absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate, deoarece tinerii întâmpină dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, dar și pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.

Astfel, prin proiectul pilot „Vreau la facultate”, 79 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare. Demararea proiectului vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeș-Bolyai.