Fundația World Vision România în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Biroul Cluj și Odorheiu Secuiesc), lansează proiectul Academia de Afaceri Sociale. În cadrul proiectului, vor fi finanțate afaceri care au o misiune socială și reinvestesc 90% din profit în această misiune sau dacă 30% dintre angajații afacerii sunt persoane din grupuri vulnerabile.
Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de dezvoltare socio-economică în regiunile Nord-Vest, Centru și Nord-Est, în vederea integrării pe piața forței de muncă a persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin înființarea de întreprinderi sociale și crearea a noi locuri de muncă în cadrul acestora.
”Prin acest proiect, vrem să formăm viitorii antreprenori sociali din mediul rural din România și să sprijinim înființarea a 34 de afaceri sociale în regiunile Nord-Est, Centru și Nord-Vest ale țării. Antreprenorii de mâine nu doar că își creează propria oportunitate de reușită, dar își aduc și contribuția la bunăstarea comunității lor, generând oportunități și oferind suport altora, accelerând, astfel, impactul pozitiv al economiei sociale în mediul rural din România”– Mihaela Nabăr, director executiv Fundația World Vision România.
După ce vor urma programul de formare în antreprenoriat social, participanții se vor putea înscrie într-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei câștigătoare vor obține o finanțare nerambursabilă în valoare de 61.000 de euro.
Până în ianuarie 2027, Academia de Afaceri Sociale va sprijini înființarea și funcționarea a 34 de afaceri sociale în cele 3 regiuni ale proiectului, creând 136 de locuri de muncă în mediul rural din România.
În România, există 2.924 întreprinderi sociale, dintre care 1.967 au atestatul valabil care le recunoaște statutul (conform RUEIS, iulie 2024). Mai multe afaceri sociale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru persoane din grupuri dezavantajate și mai mulți actori care contribuie la dezvoltarea unei societăți mai echitabile. Înființarea unor astfel de întreprinderi poate fi o parte importantă din răspunsul la rata mare de sărăcie și excluziune socială din România, care a fost de 34,4% din populație în anul 2022.
Proiectul „Academia de Afaceri Sociale” (cod MYSMIS: 305395) este co-finanțat de Uniunea Europeană din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate