Aproape unu din doi adolescenți (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiți să-i vorbească despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiți doar într-o mică măsură. Acesta este doar unul dintre rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat recent de către fundația World Vision România lansat în cadrul conferinței ,,Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?”.
Sondajul World Vision România arată și că nivelul de încredere la adresa părinților este scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinții săi nu sunt deloc pregătiți să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiți doar într-o mică măsură. Totodată, mai mult de unu din zece adolescenți (13%) se consideră deloc informat sau doar puțin informat despre cum se poate feri de potențiale abuzuri sexuale.
În acest context al lipsei de informare în rândul copiilor, adolescenților și adulților care sunt cel mai aproape de cei mici, World Vision România a desfășurat proiectul JUSTinACT, un proiect prin care fundația, în parteneriat cu VeDem Just, și-a propus să crească gradul de conștientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spațiul online. La chestionarul aplicat online au răspuns 181 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, dintre care 73% sunt din mediul rural.
“Scopul proiectului a fost, pe de o parte, să ajute copiii și adolescenții să înțeleagă ce drepturi au, cum să se protejeze și cum să raporteze un abuz. Fie că sunt ei victime sau prietenii ori colegii lor. În același timp, proiectul s-a concentrat pe formarea celor care fac parte din cercul restrâns al copiilor – părinți și profesori – adulții de încredere care pot acționa dacă ceva este în neregulă. Datele noastre arată că 42% dintre adulți nu ar ști ce să facă în cazul unui abuz sau neglijare a unui copil în comunitatea lor, iar 30% dintre profesori nu ar raporta un abuz, în majoritatea cazurilor pentru că nu au dovezi. Este foarte clar că adulții se simt singuri și neputincioși, nu știu cum să procedeze când se confruntă cu situații de abuzuri care implică copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.
Proiectul JUSTinACT s-a defășurat din luna mai 2022 până în iulie 2023, iar printre rezultatele acestuia se află:
- Două centre deschise în județele Cluj și Vaslui, care oferă servicii de educație parentală, protecție și consiliere primară în caz de abuz.
- 000 de ghiduri în curs de distribuire către părinți, copii și profesori.
- 3000 de beneficiari au fost informați, au primit consiliere sau au participat la formări profesionale, printre care copii, părinți, cadre didactice, dar și specialiști din ONG-uri și DGASPC-uri.
- Un grup de lucru creat la nivelul Guvernului României pentru a face lupta împotriva abuzurilor împotriva copiilor mai eficientă.
- 4 ghiduri pentru creșterea nivelului de conștientizare și informare: pentru copii, părinți, profesori și jurnaliști.
- 6 webinare cu experți din domeniul media, psihologiei, sociologiei, criminologiei la care au participat peste 100 de jurnaliști.
- 10 situații reale de abuz asupra copiilor analizate din pespectiva jurisprudenței și practicilor autorităților.
- 17 protocoale de colaborare încheiate cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC-uri).
- 10 colaborări cu 10 ONG-uri.
Ghidul pentru jurnaliști Cum relatăm despre abuzurile sexuale care implică minori a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, iar ulterior a fost tradus în limba engleză și publicat pe European Platform of Regulatory Authorities.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate