Marea majoritate (96%) a profesorilor chestionați de World Vision România printr-un sondaj spun că își doresc să fie consultați privind deciziile ce privesc educația. Pentru a răspunde acestei nevoi, fundația a lansat în 2022 proiectul „Inspectoratul” Școlar Civic prin care a creat prima platformă de consultare online integrată pentru profesori, elevi și părinți.

În prezent, platforma reunește peste 3.000 de profesori care au fost consultați prin sondaje sau interviuri și implicați în formularea de poziții pentru schimbarea sau îmbunătățirea politicilor publice, la nivel central sau local. Temele consultărilor au fost legate de noile legi ale educației, proiecte europene în școli, abandon școlar, violența în școli, greva profesorilor și începutul de an școlar. Rezultatele consultărilor au fundamentat campanii de advocacy ale World Vision România în spațiul public transmise către mass-media și Ministerul Educației, precum și rapoarte de consultare publicate sau în curs de publicare pe website-ul platformei.

Respondenții la chestionare au identificat mai multe obstacole majore care le stau în calea obținerii unor performanțe mai ridicate cu elevii. Printre acestea se numără o programă considerată prea încărcată sau învechită (66%), urmată de obligațiile birocratice excesive (35%) și insuficiența dotărilor digitale în școli (30%). Alte dificultăți menționate includ lipsa de implicare a părinților și problemele socio-economice cu care se confruntă familiile elevilor (ambele cu 25%), dar și sprijinul scăzut din partea ministerului, manifestat prin decizii fluctuante și adesea bulversante (24%).

”Prin consultările pe care le-am realizat prin acest proiect, am descoperit nu numai obstacolele cu care se confruntă profesorii, dar și dorința lor puternică de a fi implicați în schimbările din educație. Este esențial să recunoaștem și să valorificăm această dorință de implicare. Vocea profesorilor este fundamentală în modelarea viitorului educației, iar noi, la World Vision România, ne asumăm rolul de a fi o punte între profesori și factorii de decizie, asigurându-ne că propunerile și preocupările lor nu numai că sunt auzite, dar și luate în serios”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

Proiectul derulat de Fundația World Vision România, a fost realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.