Canon România, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, anunță itinerarea națională a expoziției multisenzoriale „World Unseen”.
După ce a fost vizitată de peste 100.000 de persoane la Muzeul Antipa din București, această experiență unică merge mai departe și ajunge la Palatul Culturii din Iași, unde va fi vernisată oficial marți, 29 aprilie, de la ora 11:00. Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 iulie 2025.
Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri audio și planșe în Braille, expoziția transformă în povești palpabile 12 fotografii realizate de ambasadori și fotografi Canon. Această abordare inovatoare oferă vizitatorilor o experiență tactilă unică, permițându-le să se conecteze profund cu imagini puternice și poveștile emoționante din spatele lor.
”Ne bucurăm că în acest an centenar, când Palatul Culturii aniversează 100 de ani de la inaugurare, muzeele, cultura și natura devin mai accesibile ca oricând. „World Unseen”, acest proiect expozițional unic ajunge la Iași, unde va aduce bucurie tuturor vizitatorilor și cu precădere celor cu deficiențe de vedere”, spune Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
La nivel global, peste 2,2 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență vizuală, dintre care 84.635 doar în țara noastră, conform ultimelor date ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Pentru mulți dintre aceștia, fotografia rămâne, în mare măsură, inaccesibilă. Concepută pornind de la experiența nevăzătorilor și a persoanelor cu deficiențe de vedere, „World Unseen” redefinește modul în care experimentăm arta vizuală.
Expoziția „World Unseen” a fost prezentată anterior în țări precum Croația, Slovenia, Kazahstan, Ucraina, Germania și Anglia, unde a fost primită cu entuziasm pentru contribuția ei la promovarea incluziunii și a accesibilității în artă. Experiența este dedicată atât persoanelor cu deficiențe de vedere, cât și vizitatorilor tipici, și are o componentă educațională valoroasă. Vizitatorii tipici au la dispoziție ochelari speciali, care simulează cele mai frecvențe șase deficiențe de vedere, pentru a înțelege perspectiva persoanelor care trăiesc cu afecțiuni precum glaucomul, cataracta sau retinopatia diabetică.
”După impactul extraordinar de la București, a fost clar pentru noi că această expoziție trebuie dusă mai departe. Ne dorim ca publicul din întreaga țară să aibă ocazia să simtă, la propriu, ce înseamnă fotografia în absența văzului. Începem cu Iașiul, un oraș cu o comunitate culturală vibrantă, curioasă și deschisă la nou. Abia așteptăm să vedem reacțiile oamenilor de acolo”, a declarat Petronius Secăreanu, CEO Canon România.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate