65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). În același timp, 80% dintre studenții veniți din comunități dezavantajate se confruntă cu dificultăți financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.

Ca să facă față cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.

Având în vedere această situație, Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Fundația World Vision România lansează programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare.

Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație nonformală, mentorat și tabere de vară, ca să-și termine studiile liceale, dar și ca să se dezvolte profesional și personal.

Demararea proiectului „Vreau la facultate – UBB & WVR Academy” vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeș-Bolyai.

Astfel, în perioada 2023-2026, studenții incluși în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învățare, workshopuri tematice specifice vieții de student, un program de mentorat și orientare în carieră, acces la școli de vară și burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin și transport.

”Universitatea Babeș-Bolyai pune accent pe suportul oferit studenților în a avea reușite academice și pentru a absolvi cu succes studiile superioare. O serie de programe au oferit și până acum ghidaj studenților din anul I, și nu numai, prin consiliere în carieră și consiliere psihologică. Mai mult, universitatea a înființat Centrul de Învățare „StudHub” tocmai cu scopul de a dezvolta competențele cheie ale studenților și de a-i pregăti astfel pentru piața muncii. Mă bucură enorm că aceste eforturi vor avea, începând cu acest an universitar, un partener de renume și cu experiență în mentoratul elevilor și tinerilor cei mai vulnerabili, în cazul cărora riscul de abandon este extrem de ridicat”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

”Ne confruntăm cu o discrepanță alarmantă între dorința tinerilor din medii defavorizate de a urma studii universitare și resursele financiare pe care familiile lor le pot oferi. Prin intermediul Vreau la facultate – UBB&WVR Academy, ne propunem să oferim șansa tinerilor cu potențial din medii defavorizate să urmeze o facultate, în pofida greutăților financiare și a statusului familial. Sperăm ca un număr cât mai mare de donatori individuali și companii să se alăture demersului nostru. Prin acest program academic, avem toată încrederea că vom putea vorbi de excelență prin incluziune și de performanță prin echitate”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv fundația World Vision România.