Peste 5.480 de copii mai mici de un an din 23 de țări și teritorii din Europa și Asia Centrală au murit din cauze legate de poluarea aerului în 2021, potrivit unui nou sumar de politici publicat de UNICEF.

Sumarul, intitulat Breathless beginnings: policies to protect children from air pollution in Europe and Central Asia notează că în marile orașe din Europa și Asia Centrală poluarea aerului depășește în mod regulat nivelurile considerate sigure de către OMS, ceea ce face ca acestea să fie principalul risc de mediu pentru sănătatea copiilor din întreaga regiune.

Bolile și decesele cauzate de poluarea aerului pot fi prevenite. Cu toate acestea, în fiecare an, copiii din Europa și Asia Centrală își pierd viața sau suferă consecințe pe termen lung asupra sănătății din cauză că respiră aer poluat. Opțiunile în materie de politici – inclusiv cele care reduc poluanții și îmbunătățesc calitatea aerului acolo unde copiii locuiesc, se joacă și învață – pot salva vieți și pot preveni presiunea pe serviciile publice din cauza sănătății precare din copilărie și până la atingerea vârstei adulte”, a declarat Maria Osbeck, consilier regional pentru durabilitate și climă în cadrul Biroului regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Sumarul de politici menționează că bebelușii și copiii mici sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire și deces. Expunerea timpurie și frecventă la poluarea aerului – inclusiv în timpul sarcinii – duce la reducerea și restructurarea plămânilor și crește riscul de pneumonie, infecții ale tractului respirator superior, infecții auriculare, astm, alergii și eczeme. Respirarea aerului poluat poate provoca totodată inflamații la nivelul creierului, împiedicând creșterea și afectând dezvoltarea cognitivă.

Poluarea aerului (particulele PM2,5 și PM10) în Europa și Asia Centrală este cauzată în principal de activitățile rezidențiale, comerciale și instituționale care se bazează pe combustibili fosili, utilizarea cărbunelui fiind deosebit de dăunătoare pentru sănătatea copiilor.

În aceste condiții, UNICEF face apel la guvernele și instituțiile din țările din regiune să acorde mai multă atenție și resurse pentru a preveni agravarea poluării aerului, sprijinind eficiența energetică și accesul la energie curată.

Estimările privind mortalitatea la nivel regional se bazează pe o analiză a datelor Global Burden of Disease 2021, cele mai recente date disponibile de la Institute of Health Metrics and Evaluation. Estimările impactului asupra sănătății nu sunt destinate să previzioneze îmbolnăvirile individuale, ci mai degrabă să reprezinte o evaluare obiectivă a impactului asupra sănătății la nivel de populație.

Potrivit estimărilor, în România 63 de copii sub un an au murit în 2021 din cauze legate de poluarea aerului.