Sistemul de Garanție Returnare (SGR) va intra în vigoare peste o lună, adică la data de 30 noiembrie. De la acel moment, toate ambalajele de plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri vor fi comercializate cu o garanție de returnare de 50 de bani. Consumatorii vor primi banii înapoi la momentul în care vor returna ambalajul, care, atenție, nu va fi îndoit sau storcit, ci va fi în starea originală. Toate ambalajele care intră în sistem vor fi marcate cu logoul SGR, ceea ce înseamnă că restul ambalajelor aflate în circulație nu sunt purtătoare de garanție. De altfel, până când vor dispărea toate ambalajele fără logo SGR va mai dura câteva luni, schimbarea nu se va întâmpla imediat.
Ambalajele care intră în SGR vor fi cele de băuturi îmbuteliate, anume apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, mixuri de băuturi, cu volumele menționate anterior. Pe ambalaj va fi inscripționat logoul SGR, nu mai mic de 8 x 6,36 mm, și un cod de bare pentru colectarea prin automatele de preluare a ambalajelor. Ambalajele mai mari de 3 litri, precum cele de 5 litri de apă, nu vor fi acceptate de sistem.
Consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat. Comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de clienți.
Garanția este de 50 de bani pentru un ambalaj, indiferent de mărimea sau valoarea acestuia. Valoarea este considerată suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajul, dar și suficient de mică pentru a nu fi considerată o scumpirea exagerată a produsului. Desigur, există o diferență majoră între o sticlă de apă de 3 lei și o sticlă de whisky de 300 de lei. Sticla de whisky va ajunge, cel mai probabil, la gunoi, sau va fi colectată de cei care vor aduna ambalaje pentru returnare. La fel și sticla de apă, dacă este vorba de una cumpărată în parc și consumată repede.
Centrele de colectare vor fi instalate de toți comercianții, indiferent de mărimea acestora, și vor fi obligați să primească ambalajele. Administratorul sistemului va organiza un sistem eficient de preluare a ambalajelor goale și de transportare către centrele de reciclare. Ținta SGR este de colectare a 90% dintre ambalajele puse la vânzare în piață. Ținta de colectare a plasticului la nivel național este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029.
Sistemul de garanție-returnare este administrat de compania ReturRO SGR, ai cărei acționari sunt Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu. Compania are și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, care deține 20% din acțiuni.
Producătorii și comercianții sunt obligați să se înregistreze în SGR prin intermediul unei notificări speciale, să se înregistreze într-o bază de date și să încheie contracte de prestări servicii cu administratorul SGR. În caz contrar, comercianții nu vor mai putea comercializa produse din materialele în cauză de la producătorii neînregistrați în SGR sau de la distribuitorii acestora. Producătorii vor trebui să achite un tarif de administrare al SGR, care va fi calculat în funcție de material, greutate, volum și cantitate.
articole recomandate