Municipiile Brașov, Bacău și Moinești, alături de comunele Colonești și Corbasca, au fost recunoscute drept candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”, în cadrul unei inițiative globale a UNICEF și a UN-Habitat lansate în 1996, la care participă peste 3.400 orașe din 38 de țări.

Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor este un concept care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți, cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii.

Inițiativa a debutat în România în 2021, ca parte a proiectului „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, care a beneficiat de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, precum și de susținerea companiilor și persoanelor fizice din România.

După doi ani și jumătate, în care au fost realizate analize de situație în cele cinci localități și au fost constituite consilii și comitetele locale de coordonare, municipiile Bacău, Brașov, Moinești și comunele Colonești și Corbasca au fost desemnate drept candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”.

Pe parcursul următorilor doi ani, localitățile candidate vor lucra cu sprijinul UNICEF pentru a pune în aplicare planurile de acțiune locale. La finalul implementării, acestea vor fi evaluate independent, iar orașul și comunele care se califică, vor putea fi recunoscute ca localități prietene ale copiilor.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse susține inițiativa UNICEF, pentru ca tot mai multe orașe și comune din România să devină localități prietene ale copiilor. Copiii trebuie să crească și să se dezvolte în comunități în care au parte de cele mai bune servicii, în care vocile le sunt ascultate și în care administrația locală lucrează împreună cu ei pentru a construi orașe și comune cu adevărat prietene ale copiilor. Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor stabilește reperele pentru realizarea schimbărilor necesare care trebuie să înceapă la nivel local”, a declarat Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Inițiativa promovează incluziunea socială, prioritizând grupurile vulnerabile, care nu vor rămâne invizibile la nivel local. De asemenea, implicarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc și formalizarea consiliilor locale ale copiilor dau posibilitatea consultării sistematice a copiilor de către consiliile locale. Ne dorim ca Bacău, Brașov, Moinești, Colonești și Corbasca să devină localități în care drepturile copiilor să fie cu adevărat respectate și în care vocile copiilor să fie ascultate în toate chestiunile care îi privesc”, a afirmat Nicolae Gorunescu, Vicepreşedinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Ne așteaptă – nu numai pe noi, în România, ci pe noi toți în lume – un viitor in care resursa umană va fi factorul diferențiator și sursa de competiție între țări. Orașele și comunitățile care vor investi în capitalul uman vor câștiga, iar asta înseamnă creșterea calității vieții copiilor, a familiilor. Primarii care se sfătuiesc cu copii si tinerii iau decizii mai bune alături de ei și mă bucur că Inițiativa Localități prietene ale copiilor a ajuns în România să le fie ghid și partener”, a afirmat Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților și membră în Comitetul Național de Coordonare a Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor.

Le mulțumesc municipiilor Bacău, Brașov și Moinești, precum și comunelor Colonești și Corbasca și celorlalți parteneri locali pentru acest parteneriat și îi asigur de angajamentul UNICEF de a oferi asistență tehnică în implementarea planurilor locale de acțiune și în crearea unor localități cu adevărat prietene ale copiilor, în care drepturile copiilor sunt respectate și promovate, copiii sunt implicați în procesele de luare a deciziilor la nivel local și care pot fi un model pentru alte autorități locale din întreaga țară”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.