În primele șase luni ale acestui an, linia socială gratuită Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001, operată din 2015 de Fundația Regală Margareta a României, a înregistrat 5.464 de apeluri din întreaga țară. Dintre acestea, 1.182 de apelanți – seniori și aparținători – au sunat pentru prima dată, iar 54% dintre vârstnici au declarat că locuiesc singuri.
Serviciul rămâne un reper pentru vârstnicii de peste 65 de ani din România, oferind informare, consiliere socială, sprijin și îndrumare pentru nevoi diverse – de la recomandări pentru servicii sociale, până la suport emoțional sau activități comunitare.
Nevoia de a afla informații practice, utile și de încredere rămâne pe primul loc. Contacte relevante și informații actualizate pentru situații particulare au fost oferite celor 367 de seniori de către asistenții sociali ai liniei telefonice.
Unul dintre aspectele notabile ale acestei perioade este modificarea topului nevoilor exprimate de seniori. Dacă în anii anteriori multe apeluri vizau sprijinul practic la domiciliu, în prima jumătate a anului 2025 a urcat semnificativ în top dorința de implicare în viața comunității și de participare la activități specifice vârstei a treia. Astfel, categoria Viață activă și participare socială a ajuns pe locul al doilea, cu 330 de apeluri. Această schimbare se datorează și faptului că Fundația Regală a demarat anul trecut și continuă în anul 2025, alături de Fundația Vodafone, proiectul Conectăm Generații în Lumea Digitală, dedicat educației digitale pentru seniori. În acest context, 265 de persoane vârstnice au apelat pentru prima dată Telefonul Vârstnicului, pentru a se înscrie la atelierele de digitalizare.
Nevoia de îngrijire și suport în raport cu gradul de dependență a ajuns pe locul 3 în topul apelurilor. 258 dintre apelanții unici au primit informații despre serviciile specializate disponibile, referințe despre cămine pentru vârstnici și proceduri de instituționalizare și resursele disponibile în comunitate, precum și recomandări privind instituții care oferă îngrijiri medicale la domiciliu.
Locul 4 în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar sau material, din partea a 115 dintre seniorii care au sunat pentru prima dată la Telefonul Vârstnicului. Echipa a recomandat acestora resursele comunitare adecvate nevoilor individuale, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, care pot oferi produse alimentare, igienico-sanitare sau tichete sociale.
Nevoia de sprijin emoțional ocupă locul 5 în top. Pentru 53 de seniori care trăiesc cu greu singurătatea și provocările personale, Telefonul Vârstnicului a răspuns prin servicii proprii de reapelare săptămânală sau prin redirecționare către organizații partenere cu servicii specializate din comunitatea lor. Până în acest moment al anului, 227 de seniori au beneficiat de sprijin emoțional prin apeluri săptămânale de susținere.
În ce privește profilul apelanților, 54% locuiesc singuri, un procent care reflectă o tendință națională: 1 din 3 vârstnici din România trăiește în izolare. Alte categorii includ seniori care locuiesc cu parteneri (29%), sau cu alte persoane (9%), sau în gospodării extinse, alături de copii sau nepoți (8%). Femeile reprezintă 58% dintre apelanți, iar distribuția pe categorii de vârstă arată că cei mai mulți seniori apelanți sunt în intervalul 70-80 de ani (38%), urmați de cei între 65-70 de ani (19%) și cei între 80-90 de ani (17%). De asemenea, 11% dintre apeluri au venit din partea aparținătorilor, care au solicitat sprijin indirect pentru vârstnici. Cei mai mulți apelanți locuiesc în zonele rurale și orașele mici, de unde au venit 454 de apeluri. Aceștia sunt urmați de seniori din București și Ilfov (377 apeluri), Transilvania (223 apeluri) și Moldova (216 apeluri).
Echipa Telefonul Vârstnicului este formată din 3 asistenți sociali operatori și un (1) coordonator, precum și 15 voluntari implicați în serviciul de reapelare săptămânală.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate