CleanTech Hackathon 2025, primul hackathon dedicat startup-urilor din România și Europa de Sud-Est, în vederea identificării tehnologiilor și soluțiilor pentru sectorul energetic și de sustenabilitate din România, va avea loc pe 23 și 24 mai, la București, în cadrul ENERGY EXPO 2025, cel mai amplu târg de energie din regiune care își deschide porțile pe 22 mai la Hala Laminor.
Inițiativa face parte din programul CleanTech Nexus și se va desfășura în parteneriat strategic cu Ministerul Energiei și PPC România, iar scopul este să genereze soluții reale pentru liderii din industrie.
Organizat de Techcelerator, ENERGY EXPO, Ascendis și Romanian Tech Startups Association (ROTSA), hackathonul oferă un cadru strategic pentru a identifica inovații tehnologice și soluții bazate pe Inteligența Artificială disponibile pentru domeniul energiei sustenabile.
Cu premii în valoare totală de 22.000 de euro (cash și resurse de dezvoltare) și cu susținerea unor jucători relevanți din piața de energie, hackathonul face parte dintr-un program mai amplu lansat de Techcelerator în iunie 2024, CleanTech Nexus, care a atras deja peste 100 de companii inovatoare din regiune și a generat colaborări între startup-uri și corporații cu impact în proiecte pilot și testări comerciale.
”Din vara anului trecut, de când am lansat CleanTech Nexus, peste o sută de companii din Europa de Sud-Est au aplicat la acest program de accelerare. În cadrul hackathonului, startup-urile, scale-up-urile, dar și cei pasionați de energie ori tehnologie pot să își prezinte soluțiile în fața unor specialiști cu experiență vastă, pot să își valideze ideile și să le testeze alături de companii lider în domeniu (validare POC), să cunoască colaboratori, fie că este vorba de potențiali parteneri de business, parteneri în procesul de inovare sau de viitori colegi”, a declarat Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator.
”Ne-am asumat împreună cu Techcelerator să creăm o «Fabrică de Unicorni» în România. Am susținut încă de la lansare CleanTech Nexus, program creat de Techcelerator, pentru că, așa cum am spus adesea, România poate crește prin inovație și conectarea rapidă a fondatorilor inovatori cu liderii industriei, cu companiile mari care pot face ca aceste soluții să fie utilizate la scară largă, poate chiar de fiecare cetățean. O parte din acest program este CleanTech Hackathon, care își propune să aducă împreună fondatori de startup-uri, cercetători, pasionați de tehnologie ori energie și specialiști din companii pentru a crea și testa idei ce pot deveni soluții sustenabile și de viitor în sectorul energetic. Sectorul energetic are nevoie de inovație, iar «Fabrica de Unicorni» pe care o construim în această perioadă poate reprezenta sursa pentru un sistem energetic 3D – Descentralizat, Digitalizat și Decarbonat”, a afirmat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
”Inovația în domeniul energetic înseamnă mai degrabă să transformi servicii și infrastructuri existente în asa fel încât să devină mai competitive, digitalizate, reziliente, pentru a face față provocărilor actuale și nevoilor clienților. În prezent, PPC România își conturează strategia de inovație în jurul mai multor piloni, iar printre aceștia se numără și ambiția de a deveni o prezență mai activă în comunitățile de startup-uri pentru a descoperi și sustine soluții inovatoare”, a declarat Radu Brașoveanu, Director Digital Solutions, PPC România.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate