Banca Europeană de Investiții (BEI) și opt bănci multilaterale de dezvoltare (BMD) s-au angajat să consolideze securitatea aprovizionării cu apă la nivel mondial printr-o declarație comună făcută în cadrul Summitului One Water de la Riyad, Arabia Saudită. Summitul, organizat în paralel cu COP16 privind deșertificarea, reunește șefii de stat și de guvern pentru a contura o agendă pentru cooperarea internațională în domeniul apei. Declarația comună vizează creșterea semnificativă a sprijinului pentru sectorul apei în cei cinci ani dintre 2025 și 2030, în special în regiunile vulnerabile.
BEI va colabora cu Grupul Băncii Africane de Dezvoltare, Banca Asiatică de Dezvoltare, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Grupul Băncii Interamericane de Dezvoltare, Banca Islamică de Dezvoltare, Noua Bancă de Dezvoltare și Grupul Băncii Mondiale pentru a mobiliza finanțări, a promova soluții inovatoare și a consolida guvernanța în sectorul apei. Acest angajament face parte din orientarea strategică a BEI privind apa, un nou program privind apa urmând să fie lansat în primăvara anului 2025. Acest program va viza intensificarea eforturilor Grupului BEI de a aborda problema deficitului de apă și de a spori rezistența la inundații, în special în țările cele mai afectate de schimbările climatice.
„Lumea se confruntă cu provocări grave legate de apă, exacerbate de schimbările climatice și de creșterea cererii. Abordarea acestor probleme necesită acțiuni urgente și concertate”, a declarat vicepreședintele BEI, Gelsomina Vigliotti. „Angajamentul comun de astăzi este esențial pentru îmbunătățirea vieții și responsabilizarea comunităților. Accesul la apă este fundamental, iar noi suntem dedicați construirii unor sisteme reziliente care să îi sprijine pe cei care au cea mai mare nevoie.”
În ultimii cinci ani, băncile multilaterale de dezvoltare au alocat împreună 50 de miliarde USD pentru sectorul apei, având un impact pozitiv asupra a peste 400 de milioane de persoane. Băncile își propun să își sporească sprijinul, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și asistența tehnică. Acestea promit să exploreze finanțări inovatoare care să atragă resurse private, păstrând fondurile publice limitate. De asemenea, acestea se angajează să îmbunătățească colaborarea și coordonarea între ele pentru a raționaliza executarea proiectelor și a reduce complexitatea pentru împrumutați.
Schimbările climatice modifică profund ciclul apei și modul în care apa este distribuită la nivel global. Peste 90% din dezastrele naturale sunt legate de apă, inundațiile, seceta, incendiile de vegetație și poluarea afectând milioane de oameni la nivel global. Summitul One Water pregătește soluții pentru Conferința ONU privind apa, programată pentru 2026. Acesta își propune să demonstreze că apa nu este doar o provocare, ci și un motor al dezvoltării economice și umane. Pentru a avea succes, liderii trebuie să renunțe la abordările izolate și să pună în aplicare politici mai coerente.
Banca Europeană de Investiții este Banca pentru climă și unul dintre cei mai mari creditori publici pentru apă din lume. În 2023, Banca a semnat operațiuni în domeniul apei în valoare totală de 4 miliarde euro. Acestea vor aduce apă potabilă sigură pentru aproximativ 5 milioane de persoane, vor asigura condiții sanitare îmbunătățite pentru 2 milioane și vor reduce riscul de inundații pentru 1,5 milioane de persoane. Aproximativ 30 % din proiectele BEI în domeniul apei sunt realizate în afara UE; finanțarea noastră ajută unele dintre cele mai sărace țări din lume, afectate de secetă, fie în Africa, Asia sau America Latină. În primăvara anului viitor este așteptat un nou program privind apa, care să detalieze angajamentele BEI de a spori investițiile pentru reziliența la apă.
articole recomandate