Secours populaire français – una dintre cele mai mari organizații non-profit din Franța – a lansat campania „Pauvreté-Précarité” (Sărăcie-Precaritate), publicând rezultatele sondajului anual Ipsos / Secours populaire, privind sărăcia și nesiguranța zile de mâine în Franța și Europa.

Anul acesta, sondajul cuprinde 10 țări europene (Franța, Germania, Grecia, Italia, România, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Serbia și Anglia), ilustrând provocările lipsei de siguranță a traiului, la scară continentală.

În România, doar o treime dintre respondenți consideră că se află într-un risc ridicat de nesiguranță financiară, ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a instabilității geopolitice de la granițe.

În același timp, însă, 50% dintre românii participanți la sondaj spun că le-a scăzut puterea de cumpărare în ultimii 3 ani (creșterea prețurilor fiind principalul motiv), iar 63% consideră că au o situație materială precară.

În plus, românii sunt de părere că locul de muncă nu le garantează o situație financiară stabilă (doar 16% consideră că veniturile obținute le acoperă cheltuielile, 50% spun că numai într-o anumită măsură, 28% răspund că nu prea sau deloc).

În ce privește persoanele din jur aflate într-o situație precară, românii declară că acum sunt vizibile peste tot: în cartier (61%), la locul de muncă (42%) sau printre apropiați (36%).

Cel mai alarmant aspect al sondajului Ispos/Secourse Populaire, pe eșantionul din România, este acela că, în proporție de 41%, românii chestionați spun că renunță la servicii medicale, pentru că nu și le pot permite.

În urma răspunsurilor participanților din cele 10 țări europene înscrise în sondaj, reiese că 48% dintre europeni se tem de riscul de a ajunge într-o situație precară de trai în următoarele luni și 51% s-au confruntat cu cel puțin o situație de privare (sănătate, încălzire, mâncare, călătorii etc.), în ultimele 6 luni.

Sondajul a fost realizat online, în perioada 7 – 27 iunie 2023, și au fost chestionați în total 10.000 de europeni, cu vârsta de peste 18 ani.