Lipsa de acțiuni strategice clare în privința sustenabilității ar putea costa scump companiile, pe măsură ce decidenții politici adoptă măsuri tot mai severe pentru gestionarea crizelor de sustenabilitate. Aceasta este principala concluzie a studiului EY Sustainable Value care a chestionat 200 de membri de board, CEO și directori executivi din 25 de sectoare de activitate din 15 țări europene.

Consiliile de administrație au un rol esențial în a pune accentul pe sustenabilitate și trebuie să fie vocale și să își ajute companiile să adopte activitățile sustenabile ca pe un imperativ absolut. Asistăm la o relaxare a angajamentului companiilor, atunci când vine vorba de sustenabilitate, iar consiliile de administrație au datoria să contribuie la consolidarea unei culturi de business în care sustenabilitatea să fie văzută ca o misiune primordială”, declară Julie Linn Teigland, EY EMEIA Area Managing Partner.

Studiul arată că angajamentul companiilor față de sustenabilitate slăbește. Datele ediției 2023 a studiului EY Sustainable Value Study au arătat că, în medie, anul vizat pentru îndeplinirea obiectivelor climatice a devenit 2050, față de 2036 menționat anul trecut.

Conform studiului, companiile europene nu promovează sustenabilitatea ca sursă de diferențiere și de creștere, iar multe dintre ele nu caută să materializeze oportunități care să pună accentul pe noi inițiative, produse sau servicii în domeniul sustenabilității.

Studiul a mai constatat că marea majoritate a companiilor nu dispun de o analiză economică solidă, care să arate cum va fi stimulată activitatea comercială de prioritățile din domeniul sustenabilității. Doar 24% dintre respondenți au declarat că au o viziune strategică clară asupra modului în care abordarea priorităților de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) va contribui la crearea de valoare pentru business. Membrii neexecutivi și președinții consiliilor de administrație sunt cu predilecție sceptici în ceea ce privește motivația comercială a sustenabilității, doar 8% declarându-se pe deplin mulțumiți, ceea ce indică un decalaj semnificativ între viziunea consiliilor de administrație și viziunea restului companiei.

Totuși, un amănunt încurajator este faptul că aproape toate organizațiile intervievate fac schimbări, ca reacție la Directiva UE privind diligența necesară în materie de sustenabilitate a întreprinderilor (CSDDD) și la Directiva privind raportarea de sustenabilitate (CSRD), cu abordări care vizează fie optimizarea capacității lor, fie o transformare fundamentală. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre companii au declarat că au adoptat o abordare îndrăzneață, „transformatoare” în raport cu CSDDD și CSRD (48% și, respectiv, 40%).

În ceea ce privește Pactul Ecologic European, studiul a constatat că organizațile care au capacități de guvernanță mai bune în materie de sustenabilitate au făcut mai multe progrese. Totuși, doar 40% dintre respondenți consideră că au înțeles cum să acceseze finanțarea și stimulentele prin intermediul acestei inițiative.

Studiul EY Sustainable Value a fost realizat prin chestionarea a 200 de directori corporativi și manageri superiori în perioada noiembrie-decembrie 2023. Un procent de 20% dintre respondenți au fost președinți sau directori neexecutivi din consiliul de administrație, 20% au fost directori generali, iar restul au fost selectați din întreaga echipă de conducere. Jumătate dintre organizațiile respondente au venituri de peste 1 miliard de euro pe an, cealaltă jumătate între 100 de milioane de euro și 999 de milioane de euro. Respondenții au fost împărțiți în 15 țări europene și au provenit din 25 de segmente de activitate.