STRABAG SE, grupul tehnologic european listat la bursă pentru servicii de construcții, lansează în România platforma de sustenabilitate și campania de comunicare „Work on Progress” – https://work-on-progress.strabag.com/ro, care reflectă angajamentul companiei de a deveni neutră din punct de vedere climatic de-a lungul întregului lanț valoric până în 2040. Campania este deja implementată pe piețele vorbitoare de limbă germană ale STRABAG – Austria, Germania, Elveția, urmate de Republica Cehă, Slovacia și acum România.
Sectorul construcțiilor este responsabil pentru aproximativ 38% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global – 28% reprezentând emisiile operaționale, atribuite funcționării zilnice a clădirilor și 10% emisiile de carbon încorporat, rezultate din producția de materiale de construcții împreună cu construcția de clădiri și alte structuri. În acest context, compania STRABAG și-a asumat misiunea de a deveni neutră din punct de vedere climatic de-a lungul întregului lanț valoric până în 2040 și – împreună cu partenerii externi – pentru a face construcțiile mai durabile și mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor.
Strategia STRABAG evidențiază amprenta economică, de mediu și socială a companiei pe trei mari piloni: oamenii, planeta și inovația. Astfel, compania a conturat o strategie solidă de decarbonizare, care pune accent pe materiale ecologice, pe utilizarea eficientă a resurselor și reciclabilitatea acestora, precum și pe elemente de proiectare specifice pentru a reduce pierderile și a limita impactul negativ asupra mediului.
„Din păcate, în ceea ce privește sustenabilitatea, domeniul construcțiilor a rămas în urmă. Dacă noi, cei din această industrie, nu reinventăm modul în care lucrăm, procesele și materialele pe care le folosim, atingerea obiectivelor climatice globale devine imposibilă. STRABAG își asumă această responsabilitate și un rol clar de pionierat în parcursul spre sustenabilitate al industriei din care face parte. Am elaborat un plan îndrăzneț și extrem de ambițios pentru atingerea neutralității climatice încă din 2040, pe întregul lanț valoric. Plănuim să creștem în mod organic și să venim cu o valoare adăugată reală pentru oameni și planetă. Dorim să fim pionieri în domeniul construcțiilor ecologice, să modelăm în mod activ tranziția energetică și să ne consolidăm în mod durabil poziția de lider în domeniul tehnologiei”, a declarat Klemens Haselsteiner, CEO STRABAG SE.
„Ne bazăm pe expertiza noastră tehnologică avansată pentru a aduce cu succes soluții inovatoare pe piața românească, unde activăm de 30 de ani. Pașii noștri înainte în domeniul digitalizării transformă modul în care ne desfășurăm proiectele de infrastructură și inginerie civilă în România, făcând industria construcțiilor mai orientată spre tehnologie. Împreună cu partenerii noștri, conturam un viitor în care digitalizarea duce la sustenabilitate și progres. Facem pași înainte în dezvoltarea de noi materiale de construcții sustenabile și susținem economia circulară în industria construcțiilor din România”, a adăugat Herbert Schuster, director comercial al operaţiunilor Strabag din România.
Odată cu lansarea viziunii #workonprogress, STRABAG a definit trei priorități/axe strategice de sustenabilitate:
Emisii de carbon
Parcursul de sustenabilitate al STRABAG include următoarele obiective de etapă: emisii neutre în toate locațiile administrative, proiecte de construcții neutre din punct de vedere climatic, construcții cu funcționare neutră din punct de vedere climatic, pentru a ajunge în 2040 la neutralitate de-a lungul întregului lanț valoric – materiale, proiecte de construcție, operare neutre din punct de vedere climatic.
STRABAG construiește și utilizează instalații de energie solară de peste zece ani și își propune o extindere strategică în iniţiative de energie regenerabilă. De asemenea, compania dezvoltă în mod sistematic tehnologii de reducere a amprentei de carbon a betonului și, împreună cu parteneri din industrie și cercetare, acumulează o experiență importantă în utilizarea betoanelor cu emisii reduse de carbon. O altă arie de expertiză o reprezintă construcțiile din lemn, un material sustenabil, prin subsidiara ZÜBLIN TIMBER.
Materiale și circularitate
STRABAG ajută la realizarea de drumuri mai sustenabile cu Clean Air Asphalt (ClAir® Asphalt), un produs multifuncțional care purifică aerul și reduce zgomotul, scăzând astfel impactul traficului de vehicule asupra oamenilor și a mediului înconjurător. STRABAG este o companie inovatoare și în ceea ce privește reciclarea asfaltului, investind în cercetări cu privire la cea mai bună modalitate de a obține rate ridicate de reciclare, menținând în același timp standarde înalte de calitate. Datorită expertizei sale înalte în domeniile renovării și reamenajării, Grupul contribuie la conservarea clădirilor existente și la conservarea resurselor valoroase.
Digitalizare, procese și inovație
STRABAG implementează 250 de proiecte de inovație și 400 de initiative de sustenabilitate. Revoluția digitală are protențialul de a schimba fața industriei de construcții, iar STRABAG face numeroși pași în această direcție. Printre tehnologiile implementate de companie se numără: BIM 5D – Building Information Modeling, senzori și camere avansate, printare 3D sau printare 3DLight_OnSite – roboți de imprimare 3D mobili în mod individual, dar sincronizați între ei, care operează direct pe șantier.
Subsidiara din România a STRABAG se evidențiază ca unul dintre pionierii utilizării BIM. Aceste tehnologii au jucat un rol important în finalizarea înainte de termen a drumului expres care asigură legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania, precum și în execuția terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Vizualizarea proiectului, scanările șantierelor cu drona, machine control și modelarea 3D pentru coordonarea tehnică și extragerea cantităților au fost câteva dintre cele mai dese utilizări ale procesului BIM în proiectele STRABAG.
În proiectul de la Oradea, STRABAG a utilizat capacitățile Building Information Modeling (BIM) pentru a eficientiza procesele de construcție și pentru a îmbunătăți transparența în monitorizarea proiectului. Astfel, modelarea 3D dinamică și actualizările rapide de date oferite de BIM au permis echipei STRABAG să urmărească fiecare aspect al fazei de construcție cu acuratețe și rapiditate. Această tehnologie a fost esențială în minimizarea erorilor, optimizarea alocării resurselor, precum și în respectarea programului de lucrări.
În ceea ce privește proiectul de la Iași, scanările cu drona și încărcarea datelor procesate în cloud au oferit acces rapid la informații atât pentru echipele din birou, cât și pentru echipele din șantier, permițând o evaluare rapidă a corectitudinii lucrării sau o măsurarea preliminară a stocurilor și cantităților din șantier. Vizualizarea proiectului a jucat un rol important în comunicarea cu comunitatea impactată de lucrările extinderii Aeroportului Iași, prin punerea la dispoziție de vizualizări pentru simularea etapelor de execuție și reconfigurarea rutelor de transport.
articole recomandate