Speedwell, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România, lansează Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2023. Documentul oficial de raportare ESG evidențiază atât inițiativele întreprinse și principalele strategii de sustenabilitate, cât și resursele interne ale companiei și impactul acesteia în toate etapele de dezvoltare, de la concept până la livrarea proiectului.
Compania reafirmă angajamentul față de mediu și comunitate, contribuind la îmbunătățirea calității vieții urbane, prin implementarea unei strategii robuste axată pe nouă piloni esențiali – sănătatea rezidenților, comunitățile locale, emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența utilizării resurselor și terenurilor, sănătatea și siguranța ocupațională, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, anticorupția, și accesibilitatea – care asigură finalizarea cu succes a proiectelor și impactul acestora asupra comunității și mediului.
”Viziunea noastră se bazează pe crearea de comunități vibrante și conectate, unde siguranța și confortul ocupă un loc central în designul și dezvoltarea fiecărui proiect. Ne concentrăm eforturile pe bunăstarea clienților, a comunităților și a angajaților noștri, respectând cele mai înalte standarde europene de construcție (BREEAM și WELL) și asigurând accesul la spații verzi și terase de dimensiuni superioare standardelor de piață. Prin aceste inițiative, SPEEDWELL contribuie nu doar la dezvoltarea sustenabilă a orașelor, ci și inspiră alte companii să adopte practici similare, prin crearea unui impact pozitiv pe termen lung atât asupra comunităților cât și a mediului.”, declară Jan Demeyere, Arhitect și Cofondator Speedwell.
Prin integrarea și implementarea unor noi acțiuni în planul de sustenabilitate, în 2023 compania a înregistrat o serie de rezultate notabile:
- 100% din clădirile finalizate anul trecut au primit o certificare de clasă A a performanței energetice
- Deșeurile rezultate în urma lucrărilor de demolare pentru construcția THE IVY au fost în totalitate reutilizate
- 100% din proiectele livrate au beneficiat de un plan de consultare a părților interesate (SCP)
- 66% dintre acestea au fost realizate pe baza unui studiu axat pe nevoile economice și demografice (EDNS)
- 66% din proiectele livrate în 2023 au fost evaluate pe baza standardului TOD și au obținut un scor de peste 50 de puncte dintr-un total de 100
- 50% din proiecte au fost deja evaluate în privința riscurilor de adaptare la schimbările climatice
Cu 33% din proiecte deja evaluate în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea rezidenților, unul dintre obiectivele principale Speedwell este dezvoltarea de comunități care oferă locuitorilor toate facilitățile unei vieți moderne. Ca parte a abordării sustenabile, proiectele sunt plănuite sub conceptul Transit-Oriented Development(TOD). Astfel, densitatea și aspectele legate de transport sunt optimizate în zonele cheie ale orașelor pentru a menține comunitatea compactă.
Până în 2050, compania își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să le elimine complet, ca parte a angajamentului său față de sustenabilitate și standarde de viață ridicate. Strategia vizează reducerea amprentei asupra mediului și promovarea responsabilității sociale, urmărind obținerea certificărilor BREEAM Outstanding pentru proiectele viitoare, o remarcă notabilă revenind proiectului CityZen, care va deveni primul complex certificat BREEAM Communities din România.
Obiectivele Speedwell pe termen lung sunt orientate către dezvoltarea de proiecte sustenabilitate și certificate energetic, care să asigure performanțe optime și reziliență în fața schimbărilor climatice. Compania va continua să livreze proiecte la standarde înalte de calitate axate pe sustenabilitate, precum PALTIM, CityZen, TINO și 1 IUNIE, patru viitoare dezvoltări care se vor baza pe conceptul de regenerare urbană. De asemenea, proiectele THE MEADOWS și GLENWOOD ESTATE, vor integra zonele verzi într-un spațiu locuibil pentru rezidenți și comunitatea locală, QUEENS fiind proiectul etalon în ceea ce privește respectarea principiului „15-minute city”.
”Toate proiectele finalizate anul trecut au obținut certificarea de performanță energetică Clasa A, care subliniază angajamentul față de mediu și dedicarea noastră pentru dezvoltarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, proiectul rezidențial THE IVY a beneficiat de o evaluare a riscului de inundații, care a luat în considerare efectul schimbărilor climatice. Din punct de vedere al eficenței energetice, tot pentru THE IVY, am calculat un consum de 118,66 kWh/m²/an, considerabil mai mic față de cel al unei locuințe obișnuite. Emisiile de carbon au fost estimate la 57.983,03 kg CO2/an, ceea ce demonstrează performanța excepțională a clădirii în reducerea emisiilor de carbon și promovarea unui stil de viață sustenabil”, punctează Didier Balcaen, CEO și Partener Speedwell.
Cu venituri consolidate de 107 milioane de euro, portofoliul Speedwell număra în 2023, 140.000 m2 de birouri și retail, 6.000 de unități rezidențiale și 20.000 m2 de spații industriale. Anul trecut, compania a livrat a doua clădire a proiectului rezidențial THE IVY, a doua clădire a TRIAMA Residence, a finalizat Faza 2 a depozitului logistic SPACEPLUS Chitila și a achiziționat peste 63.000 m2 de teren pentru dezvoltarea proiectelor QUEENS District în București, 1 IUNIE în Timișoara și, TINO în Brașov.
articole recomandate