Nevoia de protejare a mediului, recunoscută și impusă de comisiile responsabile la nivel european, se regăsește și atunci când vorbim despre construcții, încă din stadiul incipient de proiectare și este evaluată prin sisteme de certificare cu ajutorul cărora se măsoară și se stabilește performanța de mediu a acestora.

Având ca prioritate grija față de mediul înconjurător și adoptarea celor mai avansate soluții sustenabile, compania Țiriac Imobiliare este deținătoarea primei clădiri rezidențiale din București certificată Green Homes & BREEAM cu nivelul „Excelent”. Stejarii Collection, cel mai nou proiect din portofoliu, a fost construit atingându-se standarde înalte de eficiență energetică și sustenabilitate impuse de acest nivel de performanță.

Cele două sisteme internaționale de certificare sunt special concepute pentru îmbunătățirea sectorului rezidențial și evaluează toate elementele ce definesc o “casă verde”, de la impactul asupra mediului, până la cel asupra sănătății și confortului locatarilor. Dubla certificare validează performanța energetică și respectarea standardelor de mediu, Stejarii Collection fiind un exemplu de sustenabilitate și performanță ecologică.

Obținerea dublei certificări Green Homes și BREEAM cu grad de performanță “Excelent” pentru Stejarii Collection este o reușită care atestă cu fermitate că standardele de sustenabilitate și eficiență ale Țiriac Imobilare se îmbină perfect cu angajamentul asumat față de mediul înconjurător și față de rezidenții complexului Stejarii. Dubla certificare pe care am obținut-o validează faptul că prin construcția Stejarii Collection stabilim un nou standard de excelență în dezvoltarea urbană și reconfirmă totodată devotamentul nostru față de calitate, inovație, responsabilitate și un viitor mai curat pentru noi și generațiile următoare”, a menționat Răzvan Enache, Director General Țiriac Imobiliare.

Rezultatele preliminare ale evaluării

Sistemul BREEAM presupune evaluarea performanței de mediu a clădirilor în funcție de o serie largă de categorii, respectiv managementul de mediu, sănătatea și confortul rezidenților, energia, transportul, apa, materialele, deșeurile, poluarea solului și a apelor, utilizarea terenului și ecologia, inovația.

Stejarii Collection a obținut scoruri remarcabile în toate categoriile luate în calcul în procesul de evaluare, rezultatele preliminare încadrându-l în categoria „Excelent”, cu un total de 89 de credite obținute.

În cadrul categoriei de management al mediului, Stejarii Collection a obținut 20 de credite dintr-un total de 21. În categoria eficienței energetice a clădirii, proiectul a punctat 18 credite. de asemenea, în categoria materialelor, din cele 12 credite existente, Stejarii Collection a reușit să obțină 11.

Eforturile dezvoltatorului pentru asigurarea unei bune gestionări a deșeurilor au fost luate de asemenea în considerare, acordându-se 6 credite din 8 la evaluarea preliminară BREEAM, la fel și cele pentru implementarea soluțiilor de transport sustenabil unde au mai fost cumulate 7 credite din cele 9 totale.

O casă verde cu nenumărate beneficii pentru rezidenți

Dezvoltarea unui complex imobiliar care să se încadreze în conceptul de ”casă verde” presupune atenție sporită la proiectare cu scopul de a minimiza impactul construcției asupra mediului și, în același timp, pentru a spori confortul locatarilor și pentru a proteja sănătatea acestora.

Stejarii Collection a fost dezvoltat ținându-se cont de toate detaliile în această direcție: locul din mijlocul pădurii de stejari Băneasa, pe care s-a ridicat noul complex rezidențial, a fost conservat cu deosebită atenție, în zonă neexistând defrișări pentru construcție și s-au pus la dispoziția locatarilor toate elementele necesare pentru a evita poluarea inutilă a mediului înconjurător ce ar rezulta prin folosirea transportului în comun sau a mașinilor proprii pentru a se deplasa în exterior cu scopul de a accesa servicii. Astfel, rezidenții au acces direct din complex la servicii precum: magazine pentru aprovizionarea zilnică, grădiniță, parcuri, farmacie, restaurant, centre de înfrumusețare și SPA, locație dedicată special sporturilor, birouri pentru desfășurarea întâlnirilor de afaceri. Astfel, locatarii Stejarii Collection dispun de un adevărat univers al serviciilor.

Stejarii Collection excelează la capitolul eficientă energetică. De la orientarea strategică a apartamentelor pentru a maximiza captarea luminii naturale și reducerea consumului de energie