SOS Satele Copiilor România lansează, sub sloganul “Construim o comunitate puternică pentru copiii vulnerabili!”, un ghid de bune practici, pentru toate ONG-urile din România. Ghidul face parte din proiectul “Creșterea sustenabilității financiare a SOS Satele Copiilor România prin dezvoltarea capacității de loializare și retenție a donatorilor” derulat de SOS Satele Copiilor în parteneriat cu SOS Children’s Villages Norway cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul a luat naștere dintr-o dublă necesitate. Pe de o parte, nevoia donatorilor din comunitatea SOS de a înțelege mai bine impactul implicării lor. Pe de altă parte, nevoia organizației de a derula activități de strângere de fonduri eficiente, care să asigure sustenabilitatea programelor sociale desfășurate.

Lansarea ghidului de bune practici reprezintă rezultatul a doi ani de activități de telemarketing dezvoltate de asociație, în cadrul proiectului european. Activitățile dedicate donatorilor sunt extrem de importante pentru organizațiile non-profit, însă resursele limitate legate de personal, fonduri sau timp sunt reale provocări. SOS Satele Copiilor România a întocmit acest ghid de bune practici, pentru a veni în întâmpinarea colegilor din alte organizații care derulează proiecte sociale și care doresc dezvoltarea unei comunități puternice de susținători.

Ghidul oferă informații despre loializarea donatorilor și creșterea veniturilor din donații, cu scopul de a asigura sustenabilitatea proiectelor.

La nivel național, SOS Satele Copiilor România derulează programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Serviciile de Asistență Comunitară, Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, Serviciul de Asistență Maternală, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile. Din 2022, SOS Satele Copiilor implementează și programe dedicate familiilor din Ucraina.