SOS Satele Copiilor extinde sprijinul pentru noi familii aflate în nevoie, în cadrul proiectului Copii, familie, comunitate – un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie în sectorul 1 al Municipiului București.

Prin intermediul SOS Serviciul de Asistență Comunitară București, asociația susține de anul acesta 252 de copii din sectorul 1 București, pentru ca aceștia să crească acasă, în familiile lor, în condiții decente și în siguranță. Totodată, asociația va oferi suport pentru reîntoarcerea acasă a 14 copii cu măsură de protecție specială, cu tot ce presupune ca acest proces să fie unul de succes și potrivit pentru fiecare copil și familie în parte. În București, SOS Satele Copiilor derulează servicii dedicate copiilor vulnerabili încă din 1993, când s-au deschis primele case familiale pentru copiii care nu mai au familia alături. În 1998, intervenția s-a extins în comunitățile vulnerabile din București, ca primul program de întărire a familiei pe care asociația l-a dezvoltat în România.

Atunci când copilul ajunge în sistemul de protecție specială, înseamnă că acasă nu mai sunt soluții, că îi sunt puse în pericol sănătatea, siguranța, dezvoltarea normală. Principalele cauze ale separării copiilor de părinți rămân sărăcia și neglijarea, iar modelul inovator propus de SOS Satele Copiilor și de DGASPC Sector 1 își propune să adreseze aceste cauze, iar copiii să rămână alături de familiile lor.

Credem cu tărie că unui copil îi este cel mai bine în familia lui, iar prin acest proiect continuăm să contribuim la întărirea familiilor care trec prin greutăți pe care nu le pot depăși fără acompaniere. Promitem că vom face, ca de fiecare dată, tot ce ne stă în putință să oferim copiilor șansa unei vieți mai bune”, a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.

Protejarea copilăriei începe în sânul familiei. Prin acest parteneriat, ne propunem să oferim sprijin real părinților aflați în dificultate și să intervenim din timp, astfel încât copiii să rămână acasă, acolo unde le este locul”, a declarat Doina Rozetti Prescură, Director General DGASPC Sector 1.

Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 – 31 ianuarie 2028 și este implementat de Asociația SOS Satele Copiilor România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1.